Külföld

Hersh: Zelenszkij több száz millió dollárt sikkasztott el az üzemanyag-támogatásból

A CIA elemzői úgy becsülik, hogy tavaly legalább 400 millió dollárt sikkasztottak el

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és környezetének tagjai több száz millió amerikai dollárt sikkasztottak el üzemanyag-támogatásokból – állítja Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró a Substack platformon közzétett írásában – írta meg az Oroszhirek.hu.

Hersh: Zelenszkij több száz millió dollárt sikkasztott el az üzemanyag-támogatásból
Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP/Ukranian Presidential Press Service

„Zelenszkij kedvezményesen vásárolt dízelüzemanyagot az oroszoktól. (…) És ki fizeti a benzint és az olajat? Mi” – idézett Hersh egy „jól értesült amerikai hírszerzési tisztviselőt”.

Az újságíró szerint nem tudni, hogy Kijev mennyit fizetett a gázolajért.

Zelenszkij és sokan a környezetéből „megszámlálhatatlan millió amerikai dollárt tettek zsebre, amelyet a gázolaj kifizetésére szántak” – folytatja az oknyomozó riporter.

A CIA elemzői úgy becsülik, hogy tavaly legalább 400 millió dollárt sikkasztottak el.
William Burns CIA-igazgató januárban tájékoztatta az ukrán elnököt a kijevi korrupcióról, átadva neki egy 35 tisztviselőt és tábornokot tartalmazó listát. Másfél héttel később Zelenszkij kirúgott közülük egy tucatot a leghivalkodóbbak közül, akik nem szégyelltek az új Mercedesükkel furikázni – állapította meg Hersh.

Az Európai Bizottság több feltételt is szabott ahhoz, hogy Ukrajna uniós tagjelölt lehessen, ezek között szerepel a korrupció elleni keményebb küzdelem. Irina Herascsenko, a Rada parlamenti képviselője szerint Ukrajnában a büntetlenséget és a korrupciót a politikai cenzúra okozta – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink