Külföld

Oroszország majdnem lelőtt egy brit kémrepülőgépet

Ben Wallace brit védelmi miniszter 2022 októberében számolt be a parlamentnek az incidensről, hozzátéve, hogy Moszkva technikai meghibásodásra fogta, és London elfogadta a magyarázatot

Oroszország és a NATO tavaly egy lépésre volt egy lehetséges totális háborútól, miután egy orosz vadászgép majdnem lelőtt egy brit felderítő repülőgépet – állította a Washington Post a Pentagonból nemrég kiszivárgott új dokumentumra hivatkozva – írta meg az oroszhirek.hu.

Oroszország majdnem lelőtt egy brit kémrepülőgépet
Ben Wallace brit védelmi miniszter
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A Post által látott dokumentum „a brit RJ majdnem lelövésének” nevezi az esetet – utalva a rádióadások és elektronikus üzenetek gyűjtésére használt RC–135-ös felderítő repülőgépek River Joint közismert elnevezésére. Az Egyesült Királyság októberben közölte, hogy a gépet két orosz Szu–27-es vadászgép fogta el a Fekete-tenger felett, és egyikük rakétát lőtt ki a gép közelében.

A lap szerint az incidens kiválthatta volna a NATO 5. cikkelyét, ami a szövetséges erők bevonásához vezetett volna az ukrajnai konfliktusba, vagy akár Moszkva és a katonai blokk közötti közvetlen konfliktus is kialakulhatott volna.

Sem az Egyesült Államok, sem Nagy-Britannia, sem Oroszország nem kommentálta a dokumentum tartalmát – írta a Washington Post.

Az újság arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok óvatosabb megközelítést alkalmazott a Fekete-tenger térségében végrehajtott felderítő küldetésekkel kapcsolatban, és utasította a légierőt, hogy tartsa távol magát a Krím félszigettől.

A dokumentumban szereplő térképen a Fekete-tenger egyes szakaszai fölé több vonalat húznak, amelyek azokat a területeket jelölik, ahol amerikai felderítő repülőgépek repülhetnek és nem repülhetnek – írja a Post. Az egyik vonal a Krím partjaitól mintegy 12 tengeri mérföldre húzódik – ez az a távolság, amely a nemzetközi jog szerint egy nemzet felségvizeit jelöli.

Egy másik, a partoktól mintegy 50 tengeri mérföldre húzott vonal a SECDEF Directed Standoff nevet viseli. A lap szerint ez a vonal arra utalhat, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter utasította a légierőt, hogy tartsa távol a repülőgépeit a félszigettől.

Franciaországgal és az Egyesült Királysággal ellentétben, amelyek személyzettel hajtottak végre megfigyelő repüléseket a Fekete-tenger felett, az USA drónokra támaszkodott, köztük az RQ–4 Global Hawk, az RQ–170 Sentinel és az MQ–9 Reaper gépekre – áll a dokumentumban, hozzátéve, hogy havonta több pilóta nélküli repülésre is sor kerül.

Márciusban a Pentagon veszélyes repüléssel vádolta az orosz pilótákat, és azt állította, hogy az egyik orosz repülőgép megrongálta egy amerikai MQ–9 Reaper drón propellerét, ami miatt az lezuhant. Oroszország tagadta, hogy eltalálta volna a drónt, vagy fegyvert használt volna ellene. Azt is állította, hogy az amerikai repülőgép kikapcsolt jeladóval repült az orosz hadsereg által kijelölt tilalmi zónában.

Egy, állítólag a drón által készített videón csak az látható, hogy egy Szuhoj Szu–27-es vadászgép átrepül fölötte, és közben állítólag üzemanyagot enged ki.

Kapcsolódó írásaink