Külföld

Minszk biztonsági garanciákat kér Moszkvától egy Fehéroroszországot érő támadás esetére

Az ukrajnai háború kezdete óta Minszk és Moszkva több közös hadgyakorlatot folytatott

Minszknek garanciákra van szüksége Moszkvától arra, hogy Oroszország saját területeként védelmezi meg Fehéroroszországot abban az esetben, ha utóbbit külső támadás érné – jelentette ki hétfőn Minszkben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető a Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel folytatott találkozóján.

Minszk biztonsági garanciákat kér Moszkvától egy Fehéroroszországot érő támadás esetére
Minszk biztonsági garanciákat kér Moszkvától egy Fehéroroszországot érő esetleges támadás esetére
Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

Lukasenka – akit a Belta fehérorosz állami hírügynökség idézett – elmondta, hogy az ügyet korábban már Vlagyimir Putyin orosz elnöknél is felvetette, aki egyetértett vele, és úgy nyilatkozott az ügyben, hogy e garanciákra valóban szükség van, és formálisan is rögzíteni kell azokat.

„A (Putyinnal folytatott) tárgyalásokon általánosságban úgy tűnt, hogy egy Fehéroroszországgal szembeni bármiféle agresszió esetén Oroszország a saját területeként védené meg Fehéroroszországot. Ilyen (biztonsági) garanciákra van szükségünk” – fogalmazott Lukasenka.

Fehéroroszországban állandó jelleggel állomásoznak orosz csapatok, az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta pedig Minszk és Moszkva több közös hadgyakorlatot folytatott.

Fehéroroszország nem vesz részt közvetlenül az ukrajnai háborúban, de egy éve Moszkva rendelkezésére bocsátotta a területét az első, Kijevet célzó, sikertelen támadáshoz. Lukasenka február közepén kijelentette, hogy nem lép háborúba Ukrajna ellen, csak ha Kijev megtámadja Fehéroroszországot.

Bár Minszk mindig is tagadta, hogy Fehéroroszország esetleg csatlakozna az orosz erők ukrajnai hadműveleteihez, a fehérorosz kormány többször leszögezte, hogy bármely fehérorosz területet érő támadás esetén azonnal reagál.

Kapcsolódó írásaink