Külföld

Orosz hadihajó érkezett az Egyesült Államok egyik szövetségesének kikötőjébe

Ott-tartózkodásuk alatt a hajók feltöltik üzemanyag-, ivóvíz- és élelmiszerkészleteiket

Az orosz haditengerészet hajói mintegy egy évtizede először látogattak el Szaúd-Arábiába – közölte az orosz hadsereg szerdán – írta meg az oroszhirek.hu.

Orosz hadihajó érkezett az Egyesült Államok egyik szövetségesének kikötőjébe
Az Admiral Gorskov fregatt március végén vetett horgonyt a kelet-afrikai Dzsibuti partjainál
Fotó: AFP/Guillem Sartorio

Az Admiral Gorskov fregattból és a Kama közepes tankerhajóból álló flottila március végén vetett horgonyt a kelet-afrikai Dzsibuti partjainál.

Az orosz nyugati katonai körzet által kiadott közlemény szerint a két hajó „munkalátogatást tett a szaúd-arábiai Dzsidda kikötőjében”.

Ott-tartózkodásuk alatt a hajók feltöltik üzemanyag-, ivóvíz- és élelmiszerkészleteiket – tették hozzá orosz katonai tisztviselők.

A fregatt, amely a legmodernebb Cirkon hiperszonikus cirkálórakéták hordozására képes, és a kísérő tanker idén januárban kezdte meg útját, és az orosz Északi Flotta fő bázisáról, Szeveromorszkból indult.

A különítmény azóta két nemzetközi haditengerészeti gyakorlaton vett részt az Indiai-óceánon, valamint az Arab-tengeren, kétszer átlépve az Egyenlítőt – olvasható a közleményben.

Március 26. és 28. között a két hajó Dzsibuti nemzetközi tengeri kikötőjében horgonyzott, a két ország közötti katonai együttműködés fokozása céljából.

Dzsibuti és Moszkva többek között „a biztonságos hajózás biztosításával kapcsolatos kérdésekről” tárgyalt Afrika partjainál és a Vörös-tenger térségében.

Kapcsolódó írásaink