Külföld

Zaharova: A meggyilkolt orosz haditudósító veszélyt jelentett a kijevi rezsim számára

A férfi vasárnap, egy robbantásos merényletben vesztette életét

Az orosz újságírók folyamatos halálos fenyegetésekkel néznek szembe a kijevi rezsim és annak támogatói részéről – közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a Telegram-csatornáján egy ismert orosz haditudósító, Vladlen Tatarszkij halála kapcsán – írja az Oroszhírek.hu.

Zaharova: A meggyilkolt orosz haditudósító veszélyt jelentett a kijevi rezsim számára
Moszkva továbbra is nyitott marad a párbeszédre Moldovával
Fotó: Russian Foreign Press Service / Anadolu Agency via AFP

Tatarszkij veszélyt jelentett, és szakmai tevékenységével „gyűlöletet keltett a kijevi rezsimben” – állította Zaharova. Részvétét fejezte ki a férfi családjának, aki sok más orosz haditudósítóhoz hasonlóan továbbra is bátran dolgozott azon, hogy tájékoztassa a világot arról, mi is történik valójában Ukrajnában.

Az orosz riportereket „üldözik, szó szerint különleges címkékkel bélyegzik meg az amerikai internetes monopóliumok tulajdonában lévő digitális platformokon, és boszorkányüldözésnek vannak kitéve a nyugati médiában” – mondta Zaharova, hozzátéve, hogy a nemzetközi jogvédő csoportok és az illetékes szervezetek egyszerűen „csendben figyelmen kívül hagyják” ezt a kérdést.

Az orosz újságírók elleni gyilkosságok egyike sem váltott ki semmilyen részvétet Nyugaton, miközben a kijevi hangok gyakran „sikerként” jellemzik azokat – állította a szóvivő.

„A reakció hiánya a Fehér Házban, a Downing Streeten és az Élysée-palotában önmagáért beszél” – tette hozzá.

A haditudósító egy szentpétervári kávézót megrázó robbanásban vesztette életét, ahol éppen előadást tartott, és támogatóival találkozott. Legalább 30 másik ember megsérült. Az orosz hatóságok még vizsgálják az eset részleteit, és hivatalosan nem nyilatkoztak arról, hogy ki állhat a robbanás mögött.

Tatarszkij, aki háborús bloggerként és riporterként vált ismertté Oroszországban, a 2014-es Majdan-puccsot követően csatlakozott a donbaszi milíciákhoz, és 2019-ig szolgált a helyi erőknél. Kijev 2023 januárjában szankciós feketelistára tette.

Kapcsolódó írásaink