Külföld

Ukrajna havonta 130 milliárd hrivnyát költ a háborúra, miközben 80 milliárd a költségvetés bevétele

Idén is fontos a tervezett adók beszedése, de radikális adómódosításokat nem terveznek

Kiemelt feladat a katonai költségvetés finanszírozási feltételeinek a megteremtése, jelenleg Ukrajna állami költségvetése havonta 80 milliárd hrivnya bevételhez jut, a háborúra pedig 130 milliárd hrivnyát fordít – közölte szerdán Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter, számolt be az rbc.ua hírportál az Európai Üzleti Szövetség (EBA) sajtószolgálatára hivatkozva – írta meg a karpatalja.info.

Ukrajna havonta 130 milliárd hrivnyát költ a háborúra, miközben 80 milliárd a költségvetés bevétele
Ukrán katona a bahmuti fronton
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A jelentés szerint Marcsenko az EBA tagjaival folytatott megbeszélésen elmondta, hogy a múlt héten a Legfelső Tanács támogatta az állami költségvetés módosításait, amelyekkel növelte a katonai szükségletekre fordított kiadásokat. Szerinte idén is fontos a tervezett adók beszedése, de radikális adómódosításokat nem terveznek – írta meg a karpatalja.info.

Március 14-én Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette, hogy a kormány javaslatot tett a Legfelső Tanácsnak az állami költségvetés módosításának jóváhagyására, és a több mint 500 milliárd hrivnya tervezett új kiadás a védelemre fog menni. Ahogy jelezte: „Minden forrást a hadsereg anyagi támogatására, az állam védelmi szektorának támogatására, védelmi felszerelésekre, köztük a drónokra fordítjuk.” Minden megteszünk, ami lehetségest, sőt lehetetlen a harcosaink megerősítése érdekében – hangsúlyozta.

A költségvetés módosításával a Védelmi Minisztérium az Állami Különleges Szállítási Szolgálattal együtt 372 462,2 millió hrivnyát kapott. Ebből 364 322,7 millió hrivnyát bérekre fordítanak a pótlékokkal együtt. A Belügyminisztérium rendszere (Nemzeti Rendőrség, Állami Határőrszolgálat, Nemzeti Gárda, Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata) 98 380,6 millió hrivnyát kapott. Ebből 95 902,3 millió hrivnyát bérekre fordítanak a pótlékokkal együtt – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink