Külföld

New York Post: Kontraproduktív az amerikai kulturális imperializmus

Az amerikaiak saját társadalmi erkölcseiket akarják ráerőltetni hagyományosan keresztény vagy iszlám országokra

Az Egyesült Államoknak, pontosabban a demokrata kormányzatnak, nem kellene minden olyan országra ráerőltetnie radikális társadalmi programját, akik ezt határozottan elutasítják és amerikai kulturális imperializmusnak tekintik – véli a New York Post publicistája.

New York Post: Kontraproduktív az amerikai kulturális imperializmus
LMBTQ-zászló
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

A woke mozgalommal és kiemelten Magyarországgal is foglalkozó véleménycikk jelent a New York Post nevű amerikai lapban. Az írás szerzője, Miranda Devine szerint John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője az utóbbi időben furcsa kijelentéseket tesz, például azt, hogy az LMBTQ+ jogok az amerikai külpolitika alapvető részét képezik.

Kirby azt is mondta, hogy az Egyesült Államoknak meg kell vizsgálnia, hogy gazdasági szankciókat vezet-e be Ugandával szemben, ha a parlament által nemrég elfogadott LMBTQ-ellenes törvényt életbe léptetik. Ez azért is lenne szerencsétlen szerinte, mert az Ugandának nyújtott amerikai segélyek nagy része az egészségügyi ellátásra, különösen az AIDS kezelésére irányul.

Megemlíti Magyarországot is, ahol pedig a USAID vezetője, Samantha Power „csinált balhét” nemrég a gyermekvédelmi törvény miatt.

Utal arra, hogy igencsak visszás, amikor az amerikaiak saját társadalmi erkölcseiket akarják ráerőltetni hagyományosan keresztény vagy iszlám országokra.

Szerinte Power múlt havi magyarországi útja során azzal dicsekedett, hogy az általa vezetett ügynökség az adófizetők pénzét arra költi, hogy „segítse a független média virágzását”. Arra azonban „fogadni lehet”, hogy a független média ellenségnek tekinti Orbán Viktort, akit Biden elnök „gengszternek” nevezett, annak ellenére, hogy Orbán tavaly a negyedik egymást követő választást nyerte meg.

Leszögezi:

„Magyarország parlamentáris köztársaság, a NATO és az EU tagja, erős, szabad sajtóval és az emberi jogokat kifejezetten védő alkotmánnyal rendelkezik”.

Hozzátette: a magyarok egyszerűen nem rajonganak az amerikai „woke-izmusért” vagy a genderideológiáért. Talán ezért döntött úgy – provokatív szándékkal – tavaly az amerikai elnök, hogy David Pressmant, egy homoszexuális emberi jogi ügyvédet küld az országba nagykövetnek – írta meg a hirado.hu

Kapcsolódó írásaink