Külföld

Megindították a támadást az ukrán civilek is a gyermekvédelmi törvény ellen 

A törvény elleni hadjárathoz az Európai Parlament is csatlakozott

Közleményben sürgetik a magyar gyermekvédelmi törvény ellen indított eljárás támogatását ukrán civil szervezetek, mondván: az Euró­pai Bizottság által indított per jó lehetőség a tagállamoknak arra, hogy megállítsák „a Kreml ideológiájának és játékszabályainak terjedését” az unióban – írta meg a Magyar Nemzet.

Megindították a támadást az ukrán civilek is a gyermekvédelmi törvény ellen 
Ukrán és a szivárványos zászlók a tavaly nyári varsói Pride eseményen
Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

A lap közölte, hogy az Európai Parlament, illetve az unió kilenc tagállama mellett Ukrajna is támogatja a magyar gyermekvédelmi törvény ellen indított eljárást.

A Humenonline.hu írta meg, hogy tizenkét ukrán civil szervezet is közleményt adott ki, amelyben a többi európai országot is arra buzdítják, hogy álljanak ki a bírósági eljárás mellett és a „Kreml-inspirálta” magyar törvény ellen. Véleményük szerint az Európai Bizottság által indított per lehetőség a tagállamoknak arra, hogy megállítsák a Kreml ideológiájának és játékszabályainak terjedését az unión belül.

Ukrán civil szervezetekként felszólítjuk az Euró­pai Unió tagállamait, hogy avatkozzanak be az Európai Bizottság által az orosz propagandaellenes törvény magyar változata ellen indított perbe. A törvény azt a pusztító és gyilkos ideo­lógiát terjeszti, amelyet a Kreml évtizedek óta hirdet – állítják a közleményben.

Hozzáteszik, hogy a civil szervezetek szerint e veszélyes ideológiák első magvait az Európai Unión belül is elhintik. „Orbán Viktor kormánya 2021-ben bevezette a propagandaellenes törvény saját változatát. Azóta Orbán az LMBTQ+ személyeket összemossa a pedofilokkal, és a Kreml játékszabályait alkalmazza, hogy cenzúrázza az ország szexuális és nemi kisebbségeit” – szögezik le.

Emlékeztetnek, hogy az ukrajnai civil szerveztek mellett a hazai LMBTQ-szervezetek is az uniós tagállamok csatlakozását sürgetik, a nemzetközi összefogáshoz pedig a Forbidden Colours oldalán indított petícióval toborozzák az országokat. A petíciót az európai szervezet mellett a Háttér Társaság, a Budapest ­Pride és a Reclaim Europe jegyzi. A tagállamok március 27-ig csatlakozhatnak az Európai Unió Bírósága előtti perhez.

Objektum doboz

Eddig Belgium, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Írország, Ausztria, Málta, Dánia és Spanyolország, valamint az Európai Parlament tette meg ezt. Utóbbira a Budapest Pride szerint még sosem volt példa.

Hidvéghi Balázs szerint a „marxista, gendermániás képviselők elérték, hogy az Európai Parlament intézményi szinten csatlakozzon ahhoz a perhez, amit még az Európai Bizottság indított a gyermekvédelmi törvény ­miatt”.

A Fidesz európai parlamenti képviselője rámutatott: érdekes módon a brüsszeli korrup­ciós ügy feltárásába nem fektetnek ennyi energiát, abban inkább a szemérmes hallgatás a jellemző.

Az Európai Parlament közbelépése egyébként azt követően történt, hogy Cseh Katalin szintén a magyar gyermekvédelmi törvény ellen szervezkedett a testületben. A Magyar Nemzet közli, hogy a momentumos EP-képviselő március 14-én közös fényképezkedésre hívta azokat a baloldali képviselőket, akik szintén ellenzik a magyarországi gyermekvédelmi törvényt. Az Origó birtokába jutott levél szerint – ami Kim Van Sparrentak, Marc Angel, Maria ­Walsh, ­Pierre Karleskind és Malin Björk nevére szólt – a momentumos képviselő segítséget nyújtott ahhoz, hogy az európai parlamenti képviselők a többi tagállamot is csatlakozásra szólíthassák fel a magyar gyermekvédelmi törvény elleni fellépésre.

Kapcsolódó írásaink