Külföld

Északi Áramlat – Kreml: Moszkva továbbra is ragaszkodik a robbantások nemzetközi kivizsgálásához

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elvetette az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának nemzetközi kivizsgálásáról szóló, orosz–kínai határozattervezetet

Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzáns cselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező, orosz–kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.

Északi Áramlat – Kreml: Moszkva továbbra is ragaszkodik a robbantások nemzetközi kivizsgálásához
Északi Áramlat – Kreml: Moszkva továbbra is ragaszkodik a robbantások nemzetközi kivizsgálásához
Fotó: AFP/Swedish Coast Guard Handout

„Természetesen sajnálattal viszonyulunk ehhez (a BT-döntéséhez). Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek érdekeltnek kell lennie az objektív vizsgálatban, amelybe az összes érdekelt felet bevonják, mindenkit, aki fényt deríthet ennek a terrorcselekménynek a felbujtóira és elkövetőire. Ezt rendkívül fontosnak tartjuk, sajnáljuk, hogy a kezdeményezés nem ment át, de természetesen az orosz fél továbbra is azon lesz, hogy ne hagyja ezt a témát eltussolni” – mondta a Kreml szóvivője.

Peszkov nem fejtette ki, hogy Moszkva milyen konkrét lépésekre készül az ügyben, csak annyit közölt, hogy minden tőle telhetőt megtesz, és továbbra is ragaszkodik a nemzetközi vizsgálathoz.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában az orosz fél csalódottságának adott hangot a BT-szavazás eredménye miatt. Mint írta, az orosz–kínai tervezet figyelembe vette az összes konstruktívan gondolkodó partner aggályait, tárgyilagos és átfogó vizsgálat lefolytatását indítványozta annak érdekében, „hogy bíróság elé állítsák azokat, akik felelősek a polgári infrastruktúra egyik jelentős ipari létesítményét ért, súlyos környezeti és gazdasági következményekkel járó, példátlan szabotázsért”.

Úgy vélekedett, a Nyugat – azzal, hogy vonakodott másokat is bevonni a német, a dán és a svéd hatóságok folyamatban lévő nyomozásába –, elszalasztotta az esélyt, hogy egyértelmű üzenetet küldjön, miszerint a jövőben nem ismétlődnek meg ilyen támadások.

„A globális energetikai infrastruktúra biztonsága most közvetlen veszélyben van. Ez pedig minden olyan államot érint, amely földgázt exportál, szállít vagy importál” – írta Zaharova, aki leszögezte, hogy Moszkva továbbra is szorgalmazni fogja a felelősségre vonást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elvetette a Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának nemzetközi kivizsgálásáról szóló, orosz–kínai határozattervezetet. A dokumentumot az ülésen három ország – Oroszország, Kína és Brazília – támogatta, ellenszavazat nélkül, 12 tartózkodás mellett, így az nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges, kilenc szavazatot.

A határozattervezetben azt javasolták, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár kapjon megbízást egy független nemzetközi bizottság felállítására, amelynek feladata „átfogó, átlátható és pártatlan vizsgálat lefolytassa az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek elleni szabotázs minden vonatkozásával kapcsolatban, beleértve a szabotázs elkövetőinek, támogatóinak, szervezőinek és cinkosainak azonosítását”.

Kapcsolódó írásaink