Külföld

A speciális nyugdíjak reformjáról dolgozott ki törvénytervezetet a román parlament

Románia tavaly 12 milliárd lejt (934 milliárd forint) fordított a „luxusnyugdíjakra”, amelyek az átlagnyugdíj többszörösére rúgnak

Elfogadta a román szenátus összevont jogi, munkaügyi és védelmi szakbizottsága kedden a nem járulékalapú „speciális” nyugdíjak reformjának tervezetét, amelynek bevezetésére Románia az európai finanszírozású nemzeti helyreállítási tervben (PNRR) vállalt kötelezettséget.

A speciális nyugdíjak reformjáról dolgozott ki törvénytervezetet a román parlament
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíció által kidolgozott tervezet szerint egyetlen speciális nyugdíj sem lehet ezentúl nagyobb a jogosult korábbi bérénél. A tervezet szerint egy ember nem részesülhet többféle speciális nyugdíjban, a juttatást az infláció mértékével minden évben emelik, a speciális nyugdíj azon részére pedig, amely meghaladja a járulékalapú nyugdíjat, 15 százalékos adót vetnek ki.

Havi 2000 lejig (155 ezer forint) a speciális nyugdíjak is adómentesek, a juttatás azon részére pedig, amely meghaladja ezt a szintet, de nem éri el a bruttó átlagbért, a tervezet szerint tízszázalékos adót vetnek ki.

Stefan Palarie, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozója élesen bírálta a kormányoldalt. Szemfényvesztésnek nevezte a tervezetet, és azzal vádolta meg a koalíciós pártokat, hogy csak „kisebb karcolást ejtettek” a kiváltságosok előjogain, de valójában az a cél vezérelte őket, hogy megmentsék – a tartalékos tábornagyként érintett – Nicolae Ciuca miniszterelnök havi 18 ezer lejes „luxusnyugdíját”.

Virgil Guran, a PNL szenátora válaszában leszögezte, hogy a katonák több tiszteletet érdemelnek. Szerinte a jelenlegi biztonsági helyzet világossá tette, hogy a nemzetvédelmi rendszer roppant fontos az ország számára, a katonák szolgálati nyugdíja pedig nem „speciális” juttatás, hiszen a védelmi minisztérium volt alkalmazottainak átlagnyugdíja nem haladja meg a havi 4000 lejt.

Romániában a parlament több ízben próbálkozott a társadalom nagy része által „luxusnyugdíjakként” emlegetett, külön törvények által szabályozott, nem a társadalombiztosítási alapból, hanem az állami költségvetésből fizetett, speciális nyugdíjak korlátozásával, de ezen kísérletek többsége elbukott az alkotmányossági kontrollon.

Románia tavaly 12 milliárd lejt (934 milliárd forint) fordított a speciális nyugdíjakra, amelyek az átlagnyugdíj többszörösére rúgnak. Ebben a juttatásban nyugalmazott bírák, ügyészek, diplomaták, parlamenti tisztviselők, pilóták, pénzügyőrök, bírósági jegyzők, katonák, belügyi alkalmazottak részesülnek.

Kapcsolódó írásaink