Külföld

Az ukránok a nemzetközi légió létszámáról is hazudtak

A haszonszerzők is rákapcsolódtak az alakulatra

Az ukrán nemzetközi légióba jelentkezett újoncok valódi száma többszörösen kevesebb volt, mint amit a kijevi tisztviselők állítottak – jelentette a New York Times. A legmagasabban jegyzett zsoldosok közül néhányan arra használták fel pozíciójukat, hogy hasznot húzzanak a konfliktusból.

Az ukránok a nemzetközi légió létszámáról is hazudtak
Ukrán katonák aknavetővel lövik az orosz állásokat (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Yasuyoshi Chiba

Két nappal azután, hogy az orosz csapatok tavaly februárban bevonultak Ukrajnába, Volodimir Zelenszkij elnök felhívást tett közzé nemzetközi harcosok toborzására, hogy megerősítse a hadsereg sorait – írta meg a New York Timesra hivatkozva az Oroszhírek.hu. Mint a cikkben olvasható, egy héttel később Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a CNN-nek elmondta, hogy húszezren jelentkeztek a Nemzetközi Légióba.

A New York Times szerint azonban mindez a mesék világába tartozik. A lap az egységet ismerő emberekre hivatkozva azt állította, hogy jelenleg mintegy ezerötszáz tag van a soraiban, és hogy belső dokumentumok azt mutatják, hogy az alakulat küszködik.

Az amerikai lap megjegyzi, jó páran csak nyerészkedni akarnak a háborún és a légión. James Vasquez, egy connecticuti barkácsvállalkozó például több ezer Twitter-követőre tett szert, és adományokat gyűjtött azzal, hogy harctéri híreket posztolt Ukrajnából. Vasquez a múlt héten törölte a közösségimédia-fiókjait, miután a Times felfedezte, hogy hazudott a szolgálatáról az amerikai hadseregben.

Kapcsolódó írásaink