Külföld

Amerikai zsoldos: Az ukránok kínozzák és pajzsként használják a civileket

John Mcintyre korábban az ukrán „nemzetközi légió” oldalán harcolt Ukrajnában, majd átállt az oroszokhoz

Az amerikai zsoldos az RT hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők a helyi lakosokat emberi pajzsként és álhírek előállítására használják, a külföldi zsoldosok pedig részt vettek az orosz hadfoglyok kivégzésében – írta meg az oroszhirek.hu.

Amerikai zsoldos: Az ukránok kínozzák és pajzsként használják a civileket
Ukrán katona a bahmuti fronton
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Mcintyre elmondta, hogy Lvovban a hadsereg őt és más harcosokat egy iskola pincéjében helyezték el, felettük cigányok laktak. Ezt azért tették, hogy az iskola elleni támadás esetén úgy tűnjön, hogy menekülteket befogadó óvóhelyeket bombáztak. Hasonló módszereket alkalmaztak Donyeckben és Harkovban is.

Az amerikai, aki átállt az oroszok oldalára azt állítja, hogy tud olyan esetekről, amikor orosz hadifoglyokat bántalmaztak, akiknek levágták a nemi szervét, felvágták a gyomrát vagy levágták a fejét. Három portugál, francia és argentin zsoldos azzal dicsekedett, hogy személyesen öltek meg három orosz katonát egy tarkólövéssel.

Az ilyen atrocitásokat általában az Oroszországban szélsőségesség miatt betiltott Azov-ezred tagjai követtek el, mondta Mcintyre.

Az amerikai zsoldos az orosz hadseregnek átadta az általa összegyűjtött iratokat, aktákat, hírszerzési információkat és térképeket. Ezt megelőzően egy évig a „nemzetközi légióban” szolgált Ukrajnában.

Oroszország 2022. február 24-én különleges műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök szerint célja, hogy megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá.

Kapcsolódó írásaink