Külföld

Orosz védelmi minisztérium: Azerbajdzsán megszegte a tűzszüneti megállapodást

Az orosz békefenntartók vizsgálják az eseményt

Az azerbajdzsáni fegyveres erők, megszegve a legutóbbi, az örmény–azeri karabahi fegyveres konfliktust lezáró 2020. novemberi tűzszüneti megállapodást, a Susai körzetben átlépték a demarkációs vonalat, és hozzákezdtek egy őrhely kialakításához – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium.

Orosz védelmi minisztérium: Azerbajdzsán megszegte a tűzszüneti megállapodást
Azerbajdzsán megszegte a tűzszüneti megállapodást (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/KAREN MINASYAN

A közlemény szerint az orosz békefenntartók intézkedéseket tesznek az Örményország és Azerbajdzsán közötti válság kiéleződésének megakadályozására.

Azerbajdzsán elnöke, Örményország miniszterelnöke és Oroszország elnöke 2020. november 9-én írta alá a tűzszüneti megállapodást, amely kijelöli a két szemben álló fél közötti demarkációs vonalat. Az orosz védelmi tárca szombati közleményében felszólította az azeri felet, hogy tartsa be a három vezető megállapodását, szüntesse be az őrhely kialakítását célzó munkálatokat, és vonuljon vissza korábbi állomáshelyére.

A moszkvai közlemény arra is kitért, hogy a Karabah részét képező Martuni körzetben tűzszünetsértés is történt, amelynek nincsenek áldozatai. Az orosz békefenntartók vizsgálják az eseményt.

Kapcsolódó írásaink