Külföld

Azerbajdzsán teheráni nagykövetsége felfüggesztette működését

Azerbajdzsán teheráni nagykövetsége felfüggesztette diplomáciai tevékenységét az ott történt, halálos áldozatot is követelő lövöldözést követően – közölte vasárnap Halaf Halafov azeri külügyminiszter-helyettes.

Azerbajdzsán teheráni nagykövetsége felfüggesztette működését
Rendőrautó a lövöldözés helyszínén
Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY/Fatemeh Bahrami

„Teljesen leállítottuk a nagykövetség diplomáciai tevékenységét” – jelentette ki a tárcavezető-helyettes. Mint mondta, mindössze öt munkatárs marad az adminisztratív épület és a nagykövetség tulajdonának védelmére, de ők nem fognak ügyintézéssel foglalkozni.

Az azeri tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a diplomáciai tevékenység felfüggesztése nem vonatkozik az iráni Tebriz városában, vagyis a Kelet-Azerbajdzsán tartomány székhelyén működő főkonzulátusra, amely rendes ügymenetben folytatja munkáját.

A teheráni nagykövetség dolgozóit vasárnap este szállították haza Iránból. A döntést azt követően hozták, hogy pénteken egy fegyveres támadó megölte a diplomáciai képviselet biztonsági főnökét, és két másik biztonsági őrt megsebesített. Az elkövetőt őrizetbe vették. Halafov az esettel összefüggésben elmondta: tájékoztatták arról Iránt, miszerint nem bíznak abban, hogy a helyi hatóságok képesek biztosítani a nagykövetségi alkalmazottak biztonságát.

Hosszein Rahimi teheráni rendőrkapitány pénteki közlése szerint az iráni állampolgárságú támadó indítéka „személyes és családi okokra” vezethető vissza. A Taszním iráni félhivatalos hírügynökség Mohammed Sahriári főügyész bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy a támadó felesége, egy azeri állampolgár tavaly áprilisban eltűnt, miután elindult otthonról a nagykövetségre, és a férfi úgy gondolja, hogy az asszony azóta is ott tartózkodik.

Az azeri Irán második legnépesebb nemzetisége, a 82 milliós országban több mint 10 millióan élnek a tagjai közül.

Azerbajdzsán az Irán egyik régiós riválisának számító Törökország szövetségese. Teherán többször adott hangot azon aggodalmának, hogy az Azerbajdzsán legnagyobb fegyverszállítójának számító Izrael azeri területről hajtana végre támadást Irán ellen. Idén januárban Baku először küldött nagykövetet Izraelbe, amely már a kilencvenes évektől tart fenn diplomáciai képviseletet az azeri fővárosban.

Kapcsolódó írásaink