Külföld

Lavrov: Egyetlen ország sincs biztonságban az USA és szövetségesei ellenséges támadásaitól

„Stratégiai feladatot tűztek ki Kína átfogó elrettentésére, az úgynevezett indo-csendes-óceáni stratégiák részeként is”

Jelenleg egyetlen ország sincs biztonságban az Egyesült Államok és szövetségesei „ellenséges támadásaitól” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Razvedcsik magazinban pénteken megjelent cikkében – írta meg az oroszhirek.hu.

Lavrov: Egyetlen ország sincs biztonságban az USA és szövetségesei ellenséges támadásaitól
Szergej Lavrov
Fotó: NorthFoto

„Általában véve ma senki sincs biztonságban az amerikaiak és NATO-szövetségeseik ellenséges »razziáitól« – vélekedett, mondván, hogy – Oroszországon kívül jelenleg számos országot fenyegetnek és zsarolnak.”

Oroszország vezető diplomatája szerint „az Ukrajnában és Ukrajna körül kialakult helyzet nem más, mint egy nagyszabású összeütközés megnyilvánulása, amely magában foglalja a nyugati országok egy kis csoportjának világuralomra törekvő próbálkozásait és a többpólusú architektúra eredendő kialakulásának megfordítását”.

„Stratégiai feladatot tűztek ki Kína átfogó elrettentésére, az úgynevezett indo-csendes-óceáni stratégiák részeként is” – mondta Lavrov. Kifogásolta, hogy a Nyugat aljas módon beavatkozik szuverén nemzetek, köztük a testvéri Belarusz belügyeibe, és elítélte a Kuba elleni, évek óta tartó gazdasági blokádot.

„Az amerikaiak és támogatóik a legrosszabb gyarmati hagyományokat követve próbálják a világot »demokráciákra« és »autoriter rezsimekre« osztani” – jegyezte meg az orosz külügyminiszter.

Szemére vetette Josep Borrell uniós diplomáciai vezetőnek azt a rasszista kijelentését is, miszerint Európa egy kert, a világ többi része pedig egy dzsungel.

Kapcsolódó írásaink