Külföld

Tengeri hadgyakorlatot tart Kambodzsa és Kína

Kína és Kambodzsa több mint háromezer katonával megkezdte hétfőn közös tengeri hadgyakorlatát, amelynek az Arany sárkány 2023 nevet adták.

Tengeri hadgyakorlatot tart Kambodzsa és Kína
Az alkalomra mintegy háromszáz járművet mozgósítottak (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Ceng Shou Yi

2016-tól kezdődően ez az ötödik közös hadgyakorlat a két ország között, ám az első kambodzsai vizeken.

A március 20. és április 8. közötti időszakban a kínai Csingkangsan kétéltű partraszálló hajó és legénysége a kambodzsai haditengerészet járőrhajóival hajt végre különböző feladatokat, miközben kommunikációs tevékenységüket is összehangolják.

A műveletnek több mint 3000 résztvevője van, közülük alig 260 kínai.

Az alkalomra mintegy 300 járművet mozgósítottak, a többi között páncélozott járműveket, aknakeresőket, aknamentesítő eszközöket, valamint biológiai és vegyi megfigyelő berendezéseket.

2022-ben a két ország megállapodott egy kétéves, kínai finanszírozású projektben, amelynek célja a kambodzsai Ream haditengerészeti támaszpont felújítása a Thai-öbölben. Phnom Penh azóta felszámolta az ott található létesítményeket, amelyeket korábban részben az Egyesült Államok támogatásával építettek.

Kambodzsa elmélyülő kapcsolata Kínával aggodalmat keltett az Egyesült Államokban és Ausztráliában, valamint néhány délkelet-ázsiai szomszédjában, és időnként súrlódások forrásának bizonyult Kambodzsa és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) más tagjai között is.

Kapcsolódó írásaink