Külföld

Kambodzsában képeznek aknamentesítésre ukrán utászokat

Az orosz csapatok nemzetközileg betiltott taposóaknákat is alkalmaznak Ukrajnában

Kambodzsai utászok 15 ukrán katona kiképzését kezdték meg hétfőn a délkelet-ázsiai országban a Phnom Penh-i kormány aknamentesítéssel foglalkozó hivatalának égisze alatt.

Kambodzsában képeznek aknamentesítésre ukrán utászokat
Ukrajnának Kambodzsa mellett több más ország, egyebek között az Egyesült Államok és Németország nyújtott segítséget az aknamentesítésben
Fotó: NurPhoto/NurPhoto via AFP/Nina Liashonok

Az egyhetes program keretében – melyet a Japán is támogat – az ukrán katonák egyebek között felkeresik az északnyugati Battambang tartomány már aknamentesített zónáit is.

A kiképzés során japán gyártmányú aknaérzékelő eszközöket használnak.

Emberi jogi szervezetek korábban már figyelmeztettek, hogy az orosz csapatok nemzetközileg betiltott taposóaknákat is alkalmaznak Ukrajnában, amelyek rendszeresen szednek áldozatokat, és fennakadást okoznak az élelmiszer-ellátásban is.

Kambodzsában a csaknem három évtizeden át tartó polgárháború nyomán még mindig körülbelül hatmillió, fel nem robbant taposóakna található, melyek a mai napig szedik áldozataikat.

A kambodzsai aknamentesítők a világ legjobbjai közé tartoznak, több ezren közülük – az ENSZ aknamentesítő programjai keretében – Afrikában és a Közel-Keleten is dolgoznak.

A kiképzésről novemberben állapodott meg Hun Szen kambodzsai miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az eredeti terv szerint kambodzsai szakértők Lengyelországban készítenék fel az ukránokat, Heng Ratana, a programért felelős kambodzsai hivatal vezetője hétfőn viszont azt mondta, a megegyezés részleteit – a szakértők számát és a program helyszínét – egyelőre nem tisztázták.

Jóllehet Phnom Penh hagyományosan jó viszonyt ápol Oroszországgal, Hun Szen elítélte Moszkva Ukrajna elleni támadását, és Kambodzsa megszavazta az Oroszországot a háború miatt elítélő ENSZ-határozatot is.

Ukrajnának Kambodzsa mellett több más ország, egyebek között az Egyesült Államok és Németország nyújtott segítséget az aknamentesítésben.

Kapcsolódó írásaink