Külföld

Montenegró választ

Montenegrói választási bizottság: április 2-án lesz az elnökválasztás második fordulója

Április másodikán Milo Djukanovic hivatalban lévő elnök és Jakov Milatovic korábbi gazdaságfejlesztési miniszter méri össze erejét – közölte hétfő este az Adria-parti ország választási bizottsága (DIK).

Montenegró választ
Montenegrói zászló
Fotó: GIUGLIO Gil / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Az esti ülésén a DIK megerősítette a választás előzetes eredményeit. Ezek szerint Milo Djukanovicra a szavazásra jogosultak 35,37 százaléka adta a voksát, míg Jakov Milatovic, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje a szavazatok 28,92 százalékát szerezte meg.

A harmadik helyen 19,32 százalékkal a szerbbarát Andrija Mandic végzett, aki hétfőn bejelentette, hogy Jakov Milatovicot fogja támogatni a második fordulóban, és szimpatizánsait is arra kéri, szavazzanak a 37 éves közgazdászra. Mint mondta, nem Jakov Milatovic a legjobb jelölt, de Milo Djukanovicnál mindenképp jobb. Szintén Jakov Milatovic támogatására biztatta szavazóit Aleksa Becic, a Demokratikus Montenegró jelöltje is, akire a szavazópolgárok 11,1 százaléka voksolt vasárnap.
A részvételi arány az előzetes eredmények szerint 60,4 százalékos volt.

Montenegróban az államfői tisztséget jelentős mértékben protokollárisnak tekintik: az elnök képviseli az országot külföldön, jóváhagyja a törvényeket, kiírja a parlamenti választásokat, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, valamint az alkotmánybíróság elnökére és tagjaira. Emellett javaslatot tehet a parlamentnek népszavazás megtartására, amnesztiát hirdethet, és állami kitüntetéseket adományozhat.

Kapcsolódó írásaink