Külföld

A montenegrói elnök feloszlatta a parlamentet

Az alkotmány értelmében ezt követően legalább hatvan, de legfeljebb száz napon belül meg kell tartani az előre hozott parlamenti választást

Feloszlatta a montenegrói parlamentet elnöki rendeletében Milo Djukanovic államfő csütörtökön – jelentette a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) az internetes oldalán.

A montenegrói elnök feloszlatta a parlamentet
Feloszlatta a montenegrói parlamentet elnöki rendeletében Milo Djukanovic államfő csütörtökön
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Arif Hudaverdi Yaman

A parlament feloszlatása azért volt indokolt, mert éjfélkor lejárt az a kilencvennapos határidő, amelyet Miodrag Lekic miniszterelnök-jelölt kapott arra, hogy új kormányt alakítson.

Montenegrónak tavaly augusztus óta ügyvivő kormánya van, a képviselőház ugyanis nem szavazott bizalmat a Dritan Abazovic vezette kabinetnek. Az országot azonban azóta is ugyanaz a kormány irányítja.

Milo Djukanovic államfő és a parlament többször is vitába keveredett az új kormány megalakítását illetően, arról is lehetett hallani, hogy a köztársasági elnök rendelettel oszlatná fel a képviselőházat, amire a honatyák úgy reagáltak, hogy szűkítették az elnök jogköreit.

Miodrag Lekic néhány nappal ezelőtt közölte a parlamenti pártok vezetőivel, hogy nincs meg a szükséges támogatottsága, így nem tud kormányt alakítani.

Montenegróban vasárnap tartanak elnökválasztást, ezért a hivatalban lévő államfőnek még jogában áll előre hozott választást kiírni a kialakult helyzet miatt. Milo Djukanovic korábban úgy nyilatkozott, előbb jogászaival egyeztet, hogy éljen-e ezzel a jogával.

Az államfő végül a parlament feloszlatása mellett döntött, az alkotmány értelmében pedig ezt követően legalább hatvan, de legfeljebb száz napon belül meg kell tartani az előre hozott parlamenti választást.

Kapcsolódó írásaink