Külföld

Ez már nem sci-fi – kitörhet az űrháború Kína és az USA között

Kína 2045-re a világűr legerősebb nemzetévé kíván válni

Hidegháború az űrben: Oroszország és Kína igyekszik gyengíteni az Egyesült Államok űrhaderejének információszerzési képességeit úgy, hogy különböző, a műholdak megzavarására alkalmas eszközöket fejleszt ki. Az USA űrhaderejének főnöke ezért a haderőnem fokozott támogatására tett javaslatot, hogy fel tudják venni a versenyt a fokozódó kihívásokkal szemben – írta meg a hirado.hu.

Ez már nem sci-fi – kitörhet az űrháború Kína és az USA között
Képünk illusztráció
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Masaki Akizuki

Chance Saltzman tábornok, az Egyesült Államok űrhaderejének parancsnoka kedden a szenátus stratégiai erőkkel foglalkozó albizottsága előtt jelent meg egy meghallgatáson, ahol elmondta, a kínai hadsereg 347 olyan műholddal rendelkezik, amelyek képesek hírszerzési információkat gyűjteni az amerikai fegyveres erőkről – írta meg a hirado.hu.

Szerinte Peking jelenti a „legközvetlenebb fenyegetést” az amerikai műveletekre, ugyanis speciális lézereket fejleszt a műholdas érzékelők megzavarására, illetve olyan eszközöket is épít, amelyek képesek elmozdítani helyükről a Föld körüli pályán keringő rivális műholdakat.

Mindez pedig egy teljesen modernizált, világszínvonalú hadseregről szőtt elképzelés része, hiszen Kína 2045-re a világűr legerősebb nemzetévé kíván válni. Ennek érdekében a távol-keleti ország felszerelkezett hold- és marsjáróval, és a következő tíz évben három holdra szállást tervez, továbbá egy állandó holdi bázis építését is fontolgatja.

Magas rangú amerikai tábornokok többször figyelmeztettek arra, hogy Kína űrtechnológiai beruházásai, beleértve az újrahasznosított rakétákat is, veszélyeztetik az Egyesült Államok űrbeli fölényét – írja a Daily Mail.

Saltzman tábornok a meghallgatásán hangsúlyozta:

„Kína és Oroszország egyaránt folytatja az amerikai űrbeli képességek ellen irányuló fegyverek fejlesztését, bevetését és telepítését”.

Hozzátette: Peking és Moszkva tanulmányozta, hogy az amerikai erők hogyan támaszkodnak a műholdakra egy sor háborús harci funkció tekintetében.

„Tudják, hogy milyen mértékben támaszkodunk hírszerzési, megfigyelési és felderítési információkra, amelyek egy részét az űrbeli képességekkel biztosítjuk, és azt is tudják, hogy ha el tudnak vakítani minket, ha meg tudják zavarni ezeket a képességeket, vagy akár teljesen el is pusztítják őket, akkor csökkenthetik a NATO előnyét a területen” – fogalmazott a tábornok.

Javaslata szerint az amerikai űrhaderőnek át kellene állnia kisebb, gyors manőverezésre képes műholdak használatára. Ennek érdekében mintegy négymilliárd dollárral növelné a Space Force egyébként is jelentős, 30 milliárd dolláros (a teljes magyar költségvetés harmadának megfelelő) büdzséjét. A Daily Mail megjegyzi, az űrhaderő a költségvetése 60 százalékát használja kutatás-fejlesztésre és tesztelésre – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink