Külföld

Harmincezer fővel bővíti az állományát a Wagner-csoport

Börtönnel, de legjobb esetben is súlyos pénzbírsággal büntetik a jövőben azokat, akik Oroszországban a fegyveres erőket kritizálják. A jogszabály a Wagner-zsoldosait is védi a bírálatoktól. A magánhadsereg egyébként most jelentette be: harmincezer új harcost toboroznak májusig.

Harmincezer fővel bővíti az állományát a Wagner-csoport
Wagner-csoport
Fotó: AFP/Oliver Bunic

Vlagyimir Putyin aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az Ukrajnában harcoló önkéntesek és zsoldosok „lejáratását” és az „álhírek” terjesztését – közölte Sky News. A jogszabály értelmében mostantól bárki, aki kritizálja az önkéntes erőket, valamint a magán zsoldos egységeket – köztük a Wagner-csoportot – akár öt év börtönbüntetéssel vagy 300 000 rubel pénzbírsággal is sújtható.

„Bárki, aki ma az életét kockáztatja az ország és polgárai biztonságának garantálásáért, ettől kezdve védve van a hazugságoktól és a provokációktól” – idézi a Moscow Times Vjacseszlav Volodint, az állami duma elnökét az új.

Ezzel szinte egy időben Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője bejelentette, hogy május közepéig mintegy 30 ezer új harcost tervez toborozni. Miként az a Telegramon közzétett üzenetéből kiderült, a toborzóközpontjaik, amelyek a múlt héten 42 orosz városban nyíltak meg, naponta átlagosan 500-800 embert vesznek fel.

Kapcsolódó írásaink