Külföld

Állítólag megtalálták a 2,5 tonna uránt, amelynek nyoma veszett Líbiában

Az eltűnt anyag a jelenlegi formájában nem alkalmas nukleáris fegyverek megalkotására

Óriási aggodalmat keltett, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csütörtökön bejelentette, rejtélyes módon tízhordónyi uránt tűnt el egy líbiai telephelyről. A friss jelentések szerint viszont megtalálták, az eredeti helyétől öt kilométerre – írta meg a blikk.hu.

Állítólag megtalálták a 2,5 tonna uránt, amelynek nyoma veszett Líbiában
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az ENSZ-nek jelezte a problémát, miután egy hosszú ideig halasztott átvizsgálás során észrevették, hogy tízhordónyi – 2,5 tonna – uránnak nyoma veszett – írta meg a blikk.hu. A hatóságok azonnali vizsgálatba kezdtek az eltűnt anyaggal kapcsolatban, hiszen az ügy sugárzásvédelmi kockázatot, valamint nukleáris biztonsági aggályokat is felvet.

A BBC jelentése szerint az ország keleti részét ellenőrző Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) megtalálta a 2,5 tonna urániumot, nem messze Csád határától, ami az eredeti tárolóhelytől körülbelül öt kilométerre van.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) még nem erősítette meg a hírt, jelenleg igyekeznek megbizonyosodni arról, tényleg előkerült-e a tízhordónyi urán.

A BBC által megkérdezett szakértők szerint az eltűnt anyag a jelenlegi formájában nem alkalmas nukleáris fegyverek megalkotására, ám alapanyagként felhasználható ahhoz – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink