Külföld

Kiderült, hol vannak az orosz árnyéktőkék

A példátlan korlátozások tavaly már 300 milliárd dollárnyi tartalékot érintettek

Oroszország a tavalyi nyersanyagexportjából származó 227 milliárd dolláros bevételének mintegy harmadát külföldre tudta menekíteni. Ez potenciális új feszültségi pont lehet, és új szankciókat helyezhet kilátásba – tájékoztatott a Bloomberg alapján az index.hu

Kiderült, hol vannak az orosz árnyéktőkék
Vlagyimir Putyin
Fotó: MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / AFP

A Bloomberg Economics becslése szerint mintegy 80 milliárd dollár szétszórt tőke lehet az ingatlanokban és külföldi leányvállalatokban lévő orosz befektetések között.

Ez az összeg egyfajta árnyéktartalék, ami a folyó fizetési mérleg rekordméretű többletének mellékterméke lehet.

„Ez annak köszönhetően, hogy Európa késlekedett az orosz energiaszektor elleni szankciókkal, így a Kreml története egyik legnagyobb folyófizetésimérleg-többletét tudta felhalmozni. Ez de facto semmissé tette az orosz központi banki eszközök 2022. márciusi befagyasztásának hatását, így Oroszország visszanyerhette, amit elvesztett” – fogalmazott Maria Shagina, a brit székhelyű Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének közgazdásza.

A nemzetközi vagyon felhalmozásával Oroszország tavaly a bruttó hazai termék mintegy 5 százalékának megfelelő összeget adott ki.

A nem Oroszországban lévő jövedelmek a nyugati szankciók hívogató célpontjává válhatnak. A külföldön tartott orosz pénzeszközök sorsa egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, mivel Ukrajna támogatói – például Kanada és Németország – felvetették, hogy a befagyasztott orosz vagyon milliárdjait az ország kárpótlására és az újjáépítés segítésére használnák fel. Ahogy az Európai Unió egyre kevésbé függ az orosz energiaszállításoktól, valószínű, hogy a külföldön lévő alapok nagyobb figyelmet kapnak majd mint a szankciók lehetséges célpontjai.

Pénzügyi szankciók

Az orosz központi bankra vonatkozó példátlan korlátozások tavaly már 300 milliárd dollárnyi tartalékot érintettek. Szankciókkal sújtottak több orosz üzletembert is, a vagyonukat befagyasztották. Továbbá azt is fontos hozzátenni, hogy a csökkenő nyersanyagárak és az olajexportra vonatkozó új korlátozások hatályba lépése miatt a folyó fizetési mérleg többlete jelentősen csökkenhet, az orosz jegybank előrejelzése szerint idén 66 milliárd dollár, 2024-ben 48 milliárd dollár, 2025-ben pedig 41 milliárd dollár lesz.

Míg a központi bank szerint Moszkva nettó külföldi vagyonszerzése tavaly elérte a 107 milliárd dollárt, a Bloomberg Economics becslése szerint ez a szám valószínűleg mintegy 21 milliárd dollárral túlbecsült. „Oroszország rejtett tartalékainak felhalmozása nagyon is elképzelhető – mondta Szergej Gurij Gurijev közgazdász, aki egykor az orosz kormány tanácsadója volt, de később Párizsba menekült. – A fő kérdés az, hogy ezek a tartalékok milyen mértékben lennének elegendők a 2023-as költségvetési hiány finanszírozására” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink