Külföld

Belgium felgyorsítja a menekültstátuszra nem jogosult migránsok visszaküldését

A héten a brüsszeli hatóságok kiürítettek egy csaknem kétszáz fős utcai migránstábort

A belga szövetségi kormány csütörtökön menekültügyi törvényjavaslatot jelentett be, amelynek keretében felgyorsítaná a menekültstátuszra nem jogosult migránsok visszatérését származási országukba.

Belgium felgyorsítja a menekültstátuszra nem jogosult migránsok visszaküldését
Belgium felgyorsítja a menekültstátuszra nem jogosult migránsok visszaküldését (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Eric Lalmand

A belga vezetés szerint ez lehet a kulcsa annak, hogy megoldják az országot sújtó jelenlegi menekültválságot. Nicole de Moor migrációs ügyekért felelős szövetségi miniszter Twitter-üzenetében jelentette be, hogy a menekültügyi reformokról való megállapodás „fontos lépést jelent az ellenőrzött és méltányos migrációs politika felé”.

„Ezzel az első intézkedéscsomaggal elindultunk a reformok útján. Befogadóhelyet csak azok kapnak majd, akik menekültügyi eljárás alatt állnak, a visszatérésekkel kapcsolatos együttműködést törvénybe foglaljuk, a visszaélések ellen küzdünk, és megvédjük a kiszolgáltatott embereket” – tette hozzá bejegyzésében.

A törvényjavaslatot bejelentő csütörtöki sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a menekültválságot nem lehet egyik napról a másikra megoldani, mivel nagy kihívással néz szembe a kormány. „Tavaly több mint százezer ember érkezett az országunkba, és a beáramlás továbbra is magasabb a megszokott szintnél” – tette hozzá.

A reformról a sokszínű koalíciós kormányon belül csütörtök hajnalra létrejött megállapodás keretet határoz meg további befogadóhelyek létrehozására. De Moor megjegyezte, hogy már folyamatban van egy 600 átalakított konténerből felépítendő „menekültfalu” létrehozása. A reformcsomag emellett a befogadóhálózatból való kikerülés felgyorsítására is összpontosít annak érdekében, hogy elkerüljék a túltelítettséget. Azokat, akiknek a menedékkérelmét elutasítják, visszaküldik hazájukba, vagy abba az országba, ahol már elsődlegesen menekültstátuszt kaptak. Ilyen esetekben az érintetteknek három hónap helyett csak egy hónap áll majd rendelkezésükre, hogy elhagyják a befogadási rendszert. A menedékkérelmek visszautasításáról a jövőben nemcsak egyszerű értesítő levél fog érkezni, hanem kötelező lesz az úgynevezett „visszatérési tanácsadás” is. A csütörtökön elfogadott egyezség megelőző intézkedéseket ír elő, hogy elkerüljék a szökés kockázatát, és amennyiben az illető nem működik együtt, „kényszerintézkedésekre fog sor kerülni”.

Emellett a dublini rendeletet szigorúbban fogják alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a menedékkérőket gyorsabban küldik vissza abba az uniós tagállamba, ahová először érkeztek. Ezentúl a jelenlegi 18 hónap helyett ez hat hónapon belül fog megtörténni.

A héten a brüsszeli hatóságok kiürítettek egy közel kétszáz fős utcai migránstábort, amely a főváros egy telített befogadóközpontja előtt alakult ki. Februárban egy menedékkérők és hajléktalanok által elfoglalt épületet is kiürítettek, miután civil szervezetek tiltakoztak az „embertelen” körülmények miatt. A migránsokat átmeneti szállásokra telepítettek át.

Kapcsolódó írásaink

Bakondi György: Fokozódik a migrációs nyomás

ĀA magyar kormány arra törekszik, hogy az Európai Unió, egyben Magyarország határától minél távolabb erősítse meg a határőrizetet a balkáni útvonalon – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója