Külföld

Visszaszorították Ukrajnába a Brjanszk megyébe bebehatoló "ukrán nacionalistákat"

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat korábban arról adott hírt, hogy az orosz rendvédelmi szervek urai a helyzetnek a Klimovoi járásban

Az „ukrán nacionalistákra” nagy erejű tüzérségi csapást mértek – közölte csütörtök esete a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Visszaszorították Ukrajnába a Brjanszk megyébe bebehatoló "ukrán nacionalistákat"
Egy ukrán BMP-2 gyalogsági harcjármű áll őrségben Kijev külvárosában. Az ukrán hadsereg szerint harc folyik a Kijev melletti légibázisért 2022. február 24-én.
Fotó: AFP/Daniel Leal

„A végrehajtott intézkedések eredményeként meghiúsult az ukrán nacionalisták betörése a Brjanszk megyei Klimovói járásába. A polgári áldozatok és a polgári infrastruktúra károsodásának elkerülése érdekében az ellenséget ukrán területre szorították ki, ahol nagy erejű tüzérségi csapást mértek rá” – áll a közleményben.

Az FSZB korábban arról adott hírt, hogy az orosz rendvédelmi szervek urai a helyzetnek a Klimovoi járásban, ahol nagy mennyiségű robbanószerkezetet találtak, amelyek hatástalanítása folyamatban van.

Alekszandr Bogomaznak, a régió kormányzójának tájékoztatása szerint ukrán diverzánscsoport szivárgott be reggel a Brjanszk megyébe, s ennek tagjai a határhoz közeli Ljubecsanye községben rálőttek egy személyautóra, a mintegy 15 kilométerre lévő Szucsanye faluban pedig egy drónról ledobott gránáttól kigyulladt egy lakóház.

A megtámadott gépkocsi vezetője és 56 éves felnőtt utasa, életét vesztette, egy tízéves fiú pedig megsebesült. A gyereket, akit a járműből kimenekített két kislányt, Bogomaz állami kitüntetésre terjesztette fel. A kormányzó Rosszija 1 televízióban azt mondta, hogy a fiú testéből egy amerikai fegyverből kilőtt golyót operáltak ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az incidenst terrorcselekménynek, az elkövetőit pedig neonácinak minősítette. Felhívta a figyelmet arra, hogy a támadók egy civil autóra lőttek rá, noha látták, hogy gyerekek ülnek benne.

A támadás elkövetőit orosz hivatalos források nem nevesítették. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy az incidens a Kreml kapcsolatba hozza-e az ukrán hatóságokkal, a rendvédelmi szervek által folytatott vizsgálat hatáskörébe utalta.

Az RBK és a Kommerszant a közösségi médiában közölt felvételekre hivatkozva közölte, hogy a támadásért a felelősséget egy Orosz Önkéntes Hadtest nevű szervezet vállalta magára, amelyet az ukrán idegenlégióval és az Azov elnevezésű alakulattal szoktak összefüggésbe hozni. Mindkét orosz lap megemlítette, hogy Kijev elhatárolódott a történtektől.

Kapcsolódó írásaink