Külföld

Kim Dzsongun nassol és pezsgőben fürdik, míg népe éhezik

Az ünneplést az állami televízió is közvetítette, a teremben ülők egy halom sajtot, friss gyümölcsöt és még egy csokoládészökőkutat is elfogyasztottak, illetve használtak

Miközben Észak-Korea lakossága az élelemhiány egyre brutálisabbá váló időszakát éli, Kim Dzsongun legfelsőbb vezető és barátai süteményekkel, pezsgővel és nassolnivalóval gazdagon megrakott asztal mellett ünnepelnek – írja a Daily Star cikke alapján az Origo.

Kim Dzsongun nassol és pezsgőben fürdik, míg népe éhezik
Kim Dzsongun
Fotó: AFP

A hírek szerint egyre többen ájulnak el az alultáplátság miatt abban az országban, ahol az elmúlt évtizedek legsúlyosabb éhínsége fenyeget a termést gyérítő természeti katasztrófáknak, az Ukrajnában zajló háborúnak, valamint a koronavírus-járvány okozta határzárak miatti elszigeteltségnek köszönhetően – emlékeztet cikkében az Origo.

Egy emberi jogi szervezet még arra is felhívta az észak-koreai vezetők figyelmét, hogy a nukleáris üzemek közelében termesztett élelmiszerek potenciálisan szennyezettek lehetnek. A figyelmeztetésre válaszul a phenjani kormány a következő napokban ülést tervez, hogy megvitassák az állam mezőgazdasági problémáit. Senki sem szeretné ugyanis, hogy megismétlődjön az 1990-es években tapasztalt éhínség, amely egyes becslések szerint néhány százezer, de más kalkulációk szerint több mint hárommillió lakos életét követelte.

Michael Madden, az NK Leadership Watch igazgatója szerint azonban az ország már veszélyesen közel jár ahhoz, hogy ismét átélje a '90-es évek borzalmait.

"A Központi Bizottság általában évente egyszer vagy kétszer ülésezik, így ez a február végi találkozó komoly problémákra utal" – nyilatkozta Madden.

Ennek ellenére a legfelsőbb vezetés február 8-án nagyszabású katonai parádéval egybekötött lakomát csapott, a terített asztal tömve volt mindenféle édességgel, pattogatott kukoricával és pezsgővel is.

Az ünneplést az állami televízió is közvetítette, így millióknak kellett végignézniük, hogy a teremben ülők egy halom sajtot, friss gyümölcsöt és még egy csokoládészökőkutat is elfogyasztottak, illetve használtak – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink