Külföld

Majdnem fegyverminőségű uránra utaló nyomokat találtak Iránban

Majdnem fegyverminőségű uránra utaló nyomokat találtak Iránban – erősítette meg kedden Rafael Grossi, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) főigazgatója a korábbi sajtóértesüléseket.

Majdnem fegyverminőségű uránra utaló nyomokat találtak Iránban
Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatója
Fotó: AFP/Joe Klamar

Mint mondta, 83,7 százalékra dúsított uránrészecskékről van szó, ami nagyon közel áll a fegyvergyártáshoz szükséges minőséghez. A részecskéket január 21-én, a fordói nukleáris létesítmény ellenőrzése során észlelték IR-6-os centrifugák sorba kapcsolt két kaszkádjában, amelyek 60 százalékosra dúsítottak uránt.

Korábban a Bloomberg News amerikai üzleti-politikai hírportál számolt be arról, hogy a NAÜ ellenőrei ilyen magas dúsítású uránt mutattak ki.

Az iráni hatóságok a NAÜ-nek azt a magyarázatot adták, hogy mindössze „véletlenszerű hullámzásról” van szó.

„Ilyesmi véletlenül, de szándékosan is előfordulhat” – hangsúlyozta egy magas rangú diplomata, aki szorosan nyomon követi az iráni atomprogrammal kapcsolatos fejleményeket. Mint mondta, a NAÜ elemzése szerint mindössze kis mennyiségben állíthattak elő 83,7 százalékos tisztaságú uránt.

A NAÜ egyik nem nyilvános jelentése szerint, amelybe a dpa német hírügynökség betekintést nyert, a kérdést most igyekeznek tisztázni a teheráni vezetéssel. A NAÜ-főigazgató iráni közlések szerint a napokban Teheránba készül.

A dokumentum szerint a fordói létesítményben a NAÜ felé korábban bejelentettől „jelentősen eltérő” módon lettek a kaszkádok beállítva.

Grossi már januárban felhívta a figyelmet arra, hogy az iszlám köztársaság több atombombához elegendő dúsított uránnal rendelkezhet, amennyiben tovább finomítja készletét.

A mostani jelentés szerint Irán egyebek között mintegy 435 kilogramm 20 százalékra dúsított uránnal rendelkezik, készletét 48 kilogrammal emelte a tavaly novemberi negyedéves jelentés óta. A 60 százalékosra dúsított készletét ez idő alatt 25 kilogrammal növelte a mostani csaknem 88 kilogrammra.

Teherán azt állítja, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.

Kapcsolódó írásaink