Külföld

Orosz tisztségviselők szerint mintegy háromezer ukrán katona maradt Bahmutban

Legkevesebb háromezer ukrán katona maradt az ostromlott Bahmut városban – jelentette ki Jan Gagin katonai és politikai szakértő, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója kedden a TASZSZ hírügynökségnek.

Orosz tisztségviselők szerint mintegy háromezer ukrán katona maradt Bahmutban
Szétlőtt épület Bahmutban
Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP

Gagin szerint az orosz hadsereg szinte minden, a helyőrség katonáinak cseréjére, és az utánpótlás szállítására irányuló kísérletet meghiúsít, ezért erre nem is nagyon történnek kísérletek. Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy hadianyagot szállító ukrán hadoszlopok megkísérelnek majd betörni a városba, vagy az ukrán hadvezetés megpróbálja kimenteni csapatai egy részét az ostromlott Bahmutból.

A tisztségviselő a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy Bahmut körzetében Leopard harckocsikat észleltek. Hozzátette, hogy a süppedékeny talaj megnehezíti a súlyos német harckocsik mozgását.
„Ez ugyanolyan páncélozott célpont, mint az összes többi” – hangoztatta.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentésben az elmúlt egy nap folyamán elszenvedett ukrán veszteségeket mintegy 540 halottra és sebesültre tette. Közlése szerint a legtöbb, mintegy 350 katona Donyeck körzetében vesztette életét.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről ukrán tüzérségi támadást jelentettek a helyi hatóságok. A Donyeckre mért csapásokban legkevesebb hat civil megsebesült, a városban a lövedékek ismét gyalogsági aknákat szórtak szét.

Kapcsolódó írásaink