Külföld

CIA-s forgatókönyvet erőltetnek Budapesten

Gavin Wax szerint Magyarország követendő modell az amerikai republikánusok számára

Lejárató kampányt folytatnak az Orbán-kormány ellen, taktikájukkal politikai instabilitást akarnak előidézni Magyarországon. Elmosódott a határvonal az NGO-k és az amerikai külügy között — mondta a Biden-kormány itteni tevékenységéről Gavin Wax. A New York-i fiatal republikánusok klubjának elnöke az Alapjogokért Központ vendége volt Budapesten.

CIA-s forgatókönyvet erőltetnek Budapesten
Gavin Mario Wax
Fotó: gavinwax.com

Gavin Wax tavaly felszólalt a CPAC Hungary-n, a konzervatívok nemzetközi seregszemléjén Budapesten. Ezzel kezdődött a New York-i fiatal republikánusok klubja és az Alapjogokért Központ együttműködése. A klub elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta: Orbán Viktor támogatói többször kifejezték szolidaritásukat a politikájával kapcsolatban, és tavaly neki ítélték a John Foster Dulles-díjat. A mostani programja már a májusi, újabb CPAC Hungary-re való felkészülés jegyében zajlik: együttműködési megállapodást írtak alá az Alapjogokért Központtal. 

Mint arra felhívta a figyelmet, több más helyen is tartanak ilyen rendezvényt a világban, de Európában a magyarországi az első, és más vonatkozásban is talán a legfontosabb. Itt olyan ország a házigazda, amelynek tényszerű politikai változásokat végrehajtó konzervatív kormánya van. Eredményei a bel- és a külpolitikában is egyedülállóak. A CPAC Hungary pedig transzatlanti csomópontként szolgál az európai és amerikai konzervatív mozgalmak között.

Gavin Wax kifejtette: a rendezvény lehetőséget ad az eszmecserére, ami azért fontos, mert a két országban gyakran hasonló problémákkal szembesülnek, de a megoldásoknak olykor híján vannak. Magyarország megmutatta, hogy megoldásokkal is szolgál a Nyugat problémáira. A tömeges migrációra, a nyitott határokra, a globalizáció problémáira, a kultúráéra, a baloldalnak a Nyugat hagyományos, zsidó-keresztény értékei ellen indított támadására, a woke-ideológia és a transzgenderizmus előretörésére. Ezekkel a Nyugatnak mindenütt szembe kell néznie, de nagyon kevés országnak sikerült egyelőre hatásos konzervatív ellentámadást indítania velük szemben. Magyarország ebben egyedülálló, és reményt, ösztönzést ad másoknak. Az amerikai repulikánusok is úgy tekintenek rá, mint követendő konzervatív-populista modellre – hívta fel a figyelmet.

Az interjúban szó esik arról, hogy a Biden-kormány emberei, köztük David Pressman nagykövet vagy Samantha Power, a USAID „pénzosztó ügynökség” itt járt vezetője olyasmire bujtogatnak, mint amivel korábban Ukrajnában elérték a céljukat. Gavin Wax – mint fogalmazott – nagyon is lehetséges forgatókönyvnek tartja ezt Magyarországon. Mindenképpen olyasminek, amit nagyon szívesen látnának, és amihez a washingtoni külügyminisztérium, a USAID és az itteni amerikai nagykövetség számos embere igyekszik olyan környezetet teremteni, amelyben végbe is mehet.

Hozzátette: a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA bevonásával — nem szövetségesek esetében — már régóta begyakorolt forgatókönyvről van szó. De most már beavatkoznak egy olyan ország belügyeibe is, amely az Egyesült Államok NATO-szövetségese — ez teljességgel helytelen. Nem diplomataként, hanem ideológiailag, aktivistaként lépnek fel, mert Magyarországot ideológiai értelemben nem tekintik szövetségesnek. Lejárató kampányt folytatnak az Orbán-kormány ellen, taktikájukkal politikai instabilitást akarnak előidézni. Nagyon elmosódott a határvonal a magyarországi nem kormányzati szervezetek, az NGO-k és az amerikai külügy között. Egyes embereik összehangolják a tevékenységüket egy politikai terv előmozdítására. „Nem hiszem, hogy feltétlenül sikerrel járnak; ez az Orbán-kormány erejének tesztje is. Mentő körülmény lehet, hogy erre az amerikai balos nyomulásra kicsi a fogadókészség Magyarországon” – mondta Gavin Wax.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom