Külföld

Diplomáciai megoldást támogat a csehek többsége

Ukrajna fegyverekkel és lőszerrel való folyamatos támogatását a megkérdezettek 56 százaléka tartja fontosnak

Csehország lakosságának többsége az ukrajnai háború befejezése érdekében továbbra is a diplomáciai tárgyalásokat részesítené előnyben – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Median ügynökség készített február második felében a Radiozurnál cseh közszolgálati hírrádió számára.

Diplomáciai megoldást támogat a csehek többsége
A prágai Vencel tér
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

A Radiozurnál hétfői közlése szerint a megkérdezettek 90 százaléka a diplomáciai megoldást támogatja, ami lényegében megfelel a háború kitörésekor készített hasonló felmérés eredményének.

Az Oroszország elleni európai uniós szankciókat jelenleg a csehek 68 százaléka támogatja, 12 százalékkal kevesebben, mint egy éve. A büntetőintézkedések támogatottsága a fiatalabbak és magasabb műveltséggel rendelkezők körében a legmagasabb, míg a 45–59 éves korosztály, a kisebb települések lakossága, valamint az ellenzéki ANO mozgalom, illetve a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) választóinak körében a legalacsonyabb.

Ukrajna fegyverekkel és lőszerrel való folyamatos támogatását a megkérdezettek 56 százaléka tartja fontosnak, elsősorban a fiatalabbak, a diákok és az Polgári Demokratikus Párt (ODS) választói.

A NATO közvetlen beavatkozását az orosz–ukrán konfliktusba Ukrajna oldalán a csehek 18 százaléka támogatná, míg 76 százalékuk inkább ellenezné.

Azt, hogy Ukrajnát a közeljövőben felvegyék az EU-ba, illetve a NATO-ba, a cseh lakosság mintegy fele támogatja a felmérés szerint.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom