Külföld

Szijjártó: Reméljük, fenntartható béke valósulhat meg – VIDEÓVAL

„Az Orosz Föderáció megtámadta Ukrajnát, és mi, magyarok elítéljük ezt a támadást, elítéljük ezt a háborút, és egyértelmű, hogy kiállunk Ukrajna mellett, és felszólítunk mindenkit Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartására. Ez nem kérdés” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjúban.

Szijjártó: Reméljük, fenntartható béke valósulhat meg – VIDEÓVAL
Magyarország a béke pártján áll
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető Richard Quest műsorának, a Quest Means Businessnek a vendége volt pénteken, New Yorkban.

Szijjártó Péter a műsorban leszögezte: Magyarország nem támogatja magát a szankciós politikát, csak nem vétóz. „Nem gondoljuk, hogy a szankciós politika helyes, nem gondoljuk úgy, hogy a szankciók működnek, nem szeretjük a szankciókat. Nem támogatjuk azokat, de ez idáig egyetlen csomagot sem vétóztunk meg, talán így a legpontosabb.”

Objektum doboz

A miniszter megismételte Magyarország álláspontját, miszerint Ukrajnára megtámadott országként tekintünk. „Ukrajnára olyan országként tekintünk, amelynek területi integritását és szuverenitását megsértették. Azonban a konfliktust brutálisnak látjuk, amelyben több száz, vagy akár több ezer ember veszíti életét napi szinten. Tehát szerintünk az első számú kötelesség most az emberéletek mentése. És emberéleteket nem lehet fegyverszállítmányokkal menteni, emberéleteket nem lehet szankciós rendszerekkel menteni, emberéleteket csak a háború véget vetésével lehet menteni, amennyiben azonnali tűzszünetet érünk el, ha leülünk a tárgyalóasztalhoz, hogy megkezdődjenek a béketárgyalások, amelyeknek a végén valamilyen fenntartható békemegállapodást érnek el. Mi ezt mondjuk, és ezt reméljük. És ha tudunk segíteni, készen állunk rá” – szögezte le a tárcavezető, aki arról is beszélt: a magyar kormány minden ország területi integritásának és szuverenitásának tisztelete mellett áll, tehát reméli, hogy egy fenntartható béke valósulhat meg, amelyben Ukrajna garanciákat kap a szuverenitására vonatkozóan. Ez nem kérdés.