Külföld

Lengyelország kiutasította a fehérorosz katonai attasét

Az utóbbi években egyre jobban erősödik a lengyel–fehérorosz feszültség

A fehérorosz katonai attasé a közeli napokban elhagyja Lengyelországot – közölte csütörtökön Lukasz Jasina, a varsói külügyminisztérium szóvivője.

Lengyelország kiutasította a fehérorosz katonai attasét
A fehérorosz katonai attasé a közeli napokban elhagyja Lengyelországot
Fotó: Pexels/Kaboompics.com

A kiutasítás előzménye, hogy Minszk hétfőn bejelentette a Hrodna (Grodno) városában működő lengyel főkonzulátus két munkatársának, valamint a lengyel határőrség egy összekötő tisztjének kiutasítását.

A tiszt diplomáciai státusszal rendelkezett, és a lengyel és a fehérorosz hatóságok közötti közvetítéssel volt megbízva. Jasina a PAP hírügynökségnek csütörtökön megerősítette: a három lengyel diplomata már el is hagyta Fehéroroszországot.

Az utóbbi években egyre jobban erősödő lengyel–fehérorosz feszültség legújabb fejezete azzal kezdődött, hogy február 9-én a fehérorosz bíróság nyolc év szigorított fegyházra ítélte Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezetőt.

Lengyelország egy nappal később „komoly biztonsági államérdekre” hivatkozva felfüggesztette a forgalmat a bobrowniki lengyel–fehérorosz közúti határátkelőn. Minszk erre az említett három lengyel diplomata kiutasításával reagált. A fehérorosz és a lengyel fél további, a másik ország fuvarozóinak mozgását érintő válaszlépései gyakorlatilag megbénították a tehergépkocsi-forgalmat a közös közúti határátkelőkön.

Kapcsolódó írásaink