Külföld

Miről beszél Joe Biden Varsóban?

Kijevi villámlátogatása után az éjjel megérkezett Varsóba Joe Biden. Az amerikai elnök kora délután az óvárosi királyi palotában mondja el az ukrajnai konfliktus évfordulójára emlékező beszédét – közölte Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a sajtóval.

Miről beszél Joe Biden Varsóban?
Joe Biden a kijevi vonaton
Fotó: AFP/Pool/Evan Vucci

A La Stampa tudósítása szerint az elnöki beszédben természetesen a háborún lesz a legnagyobb hangsúly, de Joe Biden igyekszik azt tágabb kontextusba helyezni és kiemelni a demokrácia fontosságát, mert a szabadság csak a demokráciákban virágozhat. Az elnök úgy véli, a demokráciák erősebbek, mint egy éve, amelyet a nyugati szövetségesek egysége és a Kijevnek nyújtott támogatásuk bizonyít, és hangsúlyozni fogja, hogy az ukránok a szabadságért, a függetlenségért és a nemzetközi jogon alapuló, békés világrendért küzdenek.

Sullivan kifejtette, hogy Biden a beszédében nem fog Kínával foglalkozni, Ukrajnára koncentrál majd. Arról sem akar spekulálni, hogy milyen irányt vehet a háború, vagy milyen lépésekre kerülhet sor a közeljövőben a szembenálló felek és a szövetségeseik részéről. Azt viszont a nemzetbiztonsági tanácsadó leszögezte: az amerikai vonal nem változott, Washington továbbra is úgy véli, és nyíltan kijelenti, hogy a konfliktus azonnal véget érne, ha Oroszország kivonná a csapatait. „De ha az ukránok abbahagyják a harcot, az ország abban a pillanatban megszűnne létezni, és eltűnne a térképről” – hangsúlyozta. Végül szó lesz a NATO keleti határainak védelméről, és az elnök megerősíti majd az amerikaiak elkötelezettségét Európa védelme mellett.

Kapcsolódó írásaink