Külföld

Nógrádi György: Nem kell határozat, elég a beszélgetés

Stratégiai hiba volt, hogy Oroszországot nem hívták meg az 59. Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciára – jelentette ki Nógrádi György a Hír TV reggeli műsorában. Utalt rá, a Bayerischer Hof szálloda a béke szimbóluma volt korábban.

Nógrádi György: Nem kell határozat, elég a beszélgetés
Christoph Heusgen, az 59. Müncheni Biztonsági Konferencia elnöke az esemény záróbeszédét tartja a Bayerischer Hof szállodában
Fotó: dpa via AFP/Sven Hoppe

Nem lehet úgy tárgyalni az orosz–ukrán háborúról, hogy az egyik fél nincs ott – hangsúlyozta a Hír Televízió Napindító című műsorában Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez egy stratégiai hiba volt. Utalt arra is, nem szükségesek a határozatok, hanem sokkal fontosabb, hogy a felek kommunikáljanak egymással.

Nem lehet egy atomhatalmat megverni – húzta alá Nógrádi György. Ma sokkal inkább vágy- mintsem realitásvezérelt stratégiákat látunk Nyugaton, és ez nem túl jó hír – fogalmazott. Kifejtette, tanulságos volt Kína megnyilvánulása, aki tesz az Egyesült Államok fenyegetődzésére, és továbbra is fegyvert szállít Oroszországnak.

A cél az, hogy az USA és a Nyugat haderejét lefoglalják Ukrajnában, és közben Tajvanra kevesebb figyelem jusson – hívta föl a figyelmet a szakértő. Kérdésre felelve nonszensznek nevezte, hogy az EU államai és polgárai vállalják át annak a lőszernek az árát, amellyel ki akarják segíteni Ukrajnát.

Kérdés, ki kapja majd a megrendelést, illetve az is, hogy e fegyvertömeggel a háború után mit fog kezdeni Ukrajna – húzta alá Nógrádi György. Hozzátette, egy év alatt Ukrajna mindig egyre és egyre többet kér, és ezt eddig csak részben kapta meg.

Kapcsolódó írásaink