Külföld

„Szállj ki a méhemből!”

Botrány a francia nemzetgyűlésben

Éles szóváltások, hatalmas lárma, személyeskedő támadások kísérték csütörtök este a nyugdíjreform tárgyalásának mellékvágányán kialakult vitát, amely a gyermekvállalás kérdése kapcsán robbant ki a francia parlamentben – írta meg a hirado.hu.

„Szállj ki a méhemből!”
A francia nemzetgyűlés
Fotó: AFP

Szokatlan lármától volt hangos csütörtök este óta a Bourbon-palota, a francia nemzetgyűlés helyszíne. Mint arról a Le Figaro című lap parlamenti tudósítója is beszámolt, a megszokott, visszafogott hangnemű, elegáns mondatszerkesztéssel előadott hozzászólások helyett a hangulat fel-felpezsgett, a képviselők időnként egymást túlüvöltve, igencsak emelt hangon vitáztak – írta meg a hirado.hu.

A hangulat akkor kezdett emelkedni, amikor Sandrine Rousseau, a Zöldek korábbi botrányairól elhíresült képviselő asszonya reagált a nyugdíjreformmal kapcsolatos érvekre, melyeket a republikánusok és a Nemzeti Tömörülés képviselői fogalmaztak meg. A konzervatívok álláspontja az volt, hogy a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer „megjavíthatja a termékenységet”, (hiszen a társadalom érdekelt az utánpótlás biztosításában).

Rousseau erre emelt hangú kirohanással válaszolt, melyben többek között azt kiáltotta: „Szállj ki a méhemből!”

Erre a kormánypárti Prisca Thévenot azzal vádolta meg a Zöldeket is tömörítő, baloldali NUPES-koalíciót, hogy azok stigmatizálják a gyermekeket vállaló asszonyokat. A képviselő ugyanakkor hiányolta, hogy a „gyermekszülés” kifejezés nem szerepel a kormány törvényjavaslatában.

Az összecsapás elég zajosra sikerült: miközben a szintén a trockista Jean-Luc Mélenchon által vezetett NUPES baloldali összefogáshoz tartozó Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) képviselője, Aurélie Trouvé nőellenes hangulattal vádolta meg a törvényhozást, a Köztársaságiaktól Véronique Louwagie megtiltotta, hogy a képviselő mások felhatalmazása nélkül az ő nevükben vagy az összes képviselőnő nevében beszéljen.

Amikor a nemzetgyűlés elnök asszonya, Yaël Braun-Pivet leintette a bekiabáló NUPES-képviselőket, a La France Insoumise soraiból Ugo Bernalicis kijelentette: „Úgy gondolom, ön nem az országgyűlés elnöke, hanem egy ügynök-provokátor.”

Ezt a hozzászólást rengeteg felháborodott bekiabálás követte: a francia képviselők közül sokan elutasították a baloldal vitastílusát – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink