Külföld

Rutte: Ukrajnának győznie kell!

Hollandia Dániával és Németországgal együtt száz Leopardot készül adni Ukrajnának

Hollandia Németországgal és Dániával együtt száz Leopard 1 típusú harckocsit tervez átadni Ukrajnának, miután üzemképes állapotba hozzák őket – jelentette be Mark Rutte holland kormányfő pénteken Kijevben.

Rutte: Ukrajnának győznie kell!
Az ukrajnai szállítás időpontjával kapcsolatban a holland miniszterelnök nem adott konkrét előrejelzést, de azt ígérte, hogy az „a lehető leghamarabb” megtörténik
Fotó: ANP via AFP/ANP MAG

„Németországgal és Dániával együtt száz Leopard harckocsit adunk. Németországgal és az Egyesült Államokkal együtt pedig Patriot légvédelmi rendszereket is” – mondta a Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint Rutte sajtótájékoztatóján.

Az ukrajnai szállítás időpontjával kapcsolatban a holland miniszterelnök nem adott konkrét előrejelzést, de azt ígérte, hogy az „a lehető leghamarabb” megtörténik.

„Amint az első tétel üzemképes lesz, kiszállítják Ukrajnába. A lehető leggyorsabban szeretnénk ezt megtenni. Dátumot nem tudok mondani. Tisztában vagyunk azzal az elvvel, hogy jobb ma, mint holnap, de mindennek rendben kell lennie” – fogalmazott Rutte.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának meg kell nyernie a háborút.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Ukrajna megvédhesse magát az Oroszország felől érkező szörnyű erőszakkal szemben. Győznie kell!” – jelentette ki a holland kormányfő.

Kapcsolódó írásaink