Külföld

Eddig érinthetetlenek voltak, de már árnyékot vet rájuk a brüsszeli korrupciós botrány

A szálakat Pier Antonino Panzeri fogta össze

Brüsszeli korrupciós botrány: újabb két nagy név került az ügyészek látókörébe címmel írt cikket a Világgazdaság. Az eddig érinthetetlennek tűnő Maria Arena és Alessandra Moretti neve is felmerült mint akik sárosak lehetnek az ügyben.

Eddig érinthetetlenek voltak, de már árnyékot vet rájuk a brüsszeli korrupciós botrány
Maria Arena eddig megúszta a brüsszeli korrupciós botrányt, de most lemondásra kényszerült
Fotó: AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas

Két újabb szereplőre terjesztheti ki a nyomozást a belga ügyészség – ez derült ki az olasz európai parlamenti képviselő, Andrea Cozzolino letartóztatási parancsából.

A Politico név szerint említi az Európai Parlament emberi jogi albizottságának korábbi vezetőjét, Maria Arenát, aki a botrány szelére lemondott a posztjáról.

Maria Arena a kezdetektől fogva gyanús volt, hiszen ezer szállal kötődtek hozzá a tavaly letartóztatott képviselők. Ennek ellenére eddig érinthetetlennek tűnt. Ám most, hogy a Politico megszerezte a múlt héten Nápolyban letartóztatott Andrea Cozzolino elleni elfogatóparancsot, abban látták: a belga ügyészek név szerint említik Arenát, mint akinek köze lehet az ügyhöz, és ki kell rá is terjeszteni a vizsgálatot, de megemlítették a szintén olasz EP-képviselő Alessandra Morettit is.

A nyomozók szerint Arena és Moretti is tagja volt annak a négyesnek, amelyben benne volt Cozzolino és az ugyancsak letartóztatott EP-képviselő, Marc Tarabella. Valamennyien összedolgoztak a jelenleg börtönben ülő Pier Antonino Panzeri európai parlamenti képviselővel, aki összefogta a szálakat.

A brüsszeli korrupciós botrány tavaly év végén rázta meg Európát, amikor kiderült: több magas rangú EP-képviselő is készpénzt, illetve ajándékokat fogadott el Marokkótól és Katartól, hogy cserébe nekik kedvező döntések szülessenek az Európai Parlamentben, elsősorban az emberi jogokat vizsgáló bizottsági üléseken. A botrány főleg a szocialista frakcióra vonatkozik, hiszen az összes letartóztatott képviselő ebből a tömbből került ki.

Kapcsolódó írásaink