Külföld

Mobil kórházzal és rendelővel segít a Máltai Szeretetszolgálat - GALÉRIA

A templomokat is megnyitották a szíriai földrengés túlélői előtt 

Mobil kórházzal és rendelővel segít a Máltai Szeretetszolgálat - GALÉRIA
A Máltai Szeretetszolgálat mobil segítő egységei oda mennek, ahol a legtöbb bajban lévő embert elérhetik
Fotó: Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat száz helyi szakemberrel előreláthatólag két hónapig üzemelteti mobil egységeit Latakiaban és Aleppóban. Az egészségügyi ellátás mellett a segítő pontok – hotspotok – is szükség esetén áttelepíthetők a kárhelyszínekről a város azon részeire, ahol az otthonukat elveszített, vagy meggyöngült házaikba visszatérni félő emberek összegyűlnek, információt cserélnek, melegszenek. A járművekből kialakított egységekben élelmiszert, higiéniás termékeket, gyógyszert, kötszert és egészségügyi ellátást kaphatnak a rászoruló emberek.

A Máltai Szeretetszolgálat partnerszervezeteivel Latakiaban és Aleppoban két-két mozgó orvosi rendelőt és egy-egy, 22 láb hosszú konténerből kialakított mobil kórházat állított szolgálatba. A mozgó egységek a tervek szerint a következő két hónapban látják el a városok lakosságát. A rendelőkben nemcsak a földrengés és mentés során megsérült embereket fogadják, segítséget kapnak azok is, akiknek általános orvosi ellátásra van szükségük. A mozgó orvosi egységekben és a hotspotokon ötven munkatárs váltja egymást, ez a két helyszínen összesen száz embert jelent, akik a Máltai Szeretetszolgálat helyi partnereinek, elsősorban a görögkatolikus melkita egyház segélyszervezeteinek a munkatársai.
Aleppoban a templomokat is megnyitották az otthon nélkül maradt emberek elszállásolására. Szükség esetén a temetők épületrészeiben és a nem kegyeleti helyszínein felállított sátorokban is menedékhelyeket alakítanak ki.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi programjainak vezetőjét, Solymári Dánielt és helyi munkatársait Georges Masri aleppoi görögkatolikus érsek fogadta, hogy egyeztessenek a segélymunkák részleteiről. A karitatív szervezet munkatársai egyúttal az ideiglenes menedékhely kialakításához szükséges adományokat, ágyakat, meleg takarókat, élelmiszert is vittek a találkozó helyszínére, a Szent György templomba.

A templomokat is megnyitották a szíriai földrengés túlélői előtt - A Máltai Szeretetszolgálat mobil segítő egységei oda mennek, ahol a legtöbb bajban lévő embert elérhetik
A templomokat is megnyitották a szíriai földrengés túlélői előtt - A Máltai Szeretetszolgálat mobil segítő egységei oda mennek, ahol a legtöbb bajban lévő embert elérhetik
Fotó: MMSZ

Kapcsolódó írásaink