Krónika

Török–szíriai földrengés: Az idő a legnagyobb ellenség – EXKLUZÍV INTERJÚ

Nem adják fel a reményt a Hunor mentőcsapat tagjai

Éjszaka sem álltak le a Hunor mentőcsapat tagjai a kutatással, eddig tizenhét túlélőt mentettek ki a romok alól, és huszonkilenc halottat hoztak felszínre, valamint több állatot, egy macskát, egy kutyát és egy papagájt is. Erről beszélgettünk Mukics Dániellel, a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjével.

Török–szíriai földrengés: Az idő a legnagyobb ellenség – EXKLUZÍV INTERJÚ
A HUNOR Mentőszervezet 50 fős hivatásos tűzoltócsapattal és két keresőkutyával segíti a mentést
Fotó: MH/Török Péter

– Hogyan kerül ki ilyen helyekre egy segítőcsapat?

– A nemzetközi segítségnyújtás alapja, hogy a bajba jutott ország először is segítséget kér. Ezt Törökország az Európai Közösségtől az erre előre meghatározott online felületen meg is tette hétfőn hajnalban. Magyarország azonnal felajánlotta a segítségét, viszont mielőtt a segélycsapatok útnak indultak, a felajánlott segítséget a bajba jutott országnak el is kell fogadnia. 10.22-kor Törökország elfogadta a magyar segítséget. A kötelező diplomáciai lépéseket követően indulhattak csak meg a segélycsapatok Törökországba. A Katasztrófavédelem azonnal berendelte a Hunor egy részlegét. A Hunor egyébként csaknem százhatvan főből és nyolc keresőkutyából áll. Ennek az ötvenfős részlegét azonnal berendelték, ők már hétfőn 21.30-kor fel is szálltak Budapesten egy katonai repülővel.

– A megérkezéskor a helyszínen honnan tudják, hogy mi a teendő, mi az első lépés? Ki koordinálja őket?

– A török katasztrófavédelem jelölte ki azt a területet, ahol a Hunor-tagok keresik a romok alatt rekedt embereket. Az egyik leginkább érintett térségben, Hatay tartományban Antakya városát jelölte ki a török katasztrófavédelem a Hunor részére, mert pontosan tudták, hogy ilyen képességekkel rendelkezik a Hunor.

Minden nemzetközi mentőcsapatnak egy ENSZ általi szervezet minősítésén kell átesnie. Világszerte összesen 67 olyan mentőcsapat van, amelyik rendelkezik ilyen ENSZ általi, az INSARAG Nemzetközi Kutató és Mentési Tanácsadó Csoportjának a minősítésével. Ez azért is fontos, hogy ilyen minősítésű mentőscsapatok menjenek a helyszínre, mert az amúgy is nehéz helyzetbe került országnak összeomlott a közlekedési hálózata, az infrastruktúrája, a közműhálózat, nincs egészséges ivóvízellátás, sem internet-szolgáltatás.

Ha érkezik egy segélycsapat, és azt mondják, hogy kérnek szállást, mindenféle energiát, ételt, italt és üzemanyagot, akkor csak nehezebb helyzetbe hozzák az amúgy is bajba jutott országot. Ezért nagyon fontos, hogy a Hunor tíz napig teljesen önellátó módon tud a nap 24 órájában több helyszínen is dolgozni.

– Milyen szakemberekből áll a Hunor?

– A Hunor egy önkéntes alapon szerveződött hivatásos tűzoltókból álló mentőcsapat. Gyakorlatilag Magyarország legjobb tűzoltóiból álló elit alakulat. A tűzoltók mellett még egészségügyi szakemberek is vannak, a mentőszolgálat részéről is. A csapat zömét, gerincét viszont a hivatásos tűzoltók alkotják, akik egyébként ha nincsenek külföldi kiküldetésen, akkor valamelyik tűzoltó-parancsnokságon látnak el szolgálatot.

Mukics Dániel
Mukics Dániel: „A Hunor tagok külön pszichológiai képzést kapnak, vagyis a csapat pontosan erre lett felépítve”
Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

– Hogy lehet felkészülni az ehhez hasonló katasztrófákra?

– Mind fizikailag, mind lelkileg rendkívül megterhelő az a munka, amit végeznek. Azonban ahhoz, hogy valaki tűzoltó legyen Magyarországon, nem csak egészségügyi és fizikai, hanem nagyon komoly pszichikai feltételeknek kell megfelelni. Tehát azt lehet mondani, hogy a tűzoltóknak az átlag embernél sokkal jobb a lélekjelenlétük, ráadásul a Hunor-tagok külön pszichológiai képzést kapnak, vagyis a csapat pontosan erre lett felépítve, városi környezetben romok alatt rekedt emberek felkutatására és kimentésére lett kiképezve. Minden olyan szükséges tudást, eszközt, szakértelmet megkaptak, ami ehhez kell.

– A csapatban van két kutyus is, Dexter és Karma.

– Így van, két keresőkutya van a Hunor-csapatban. Ők a Fővárosi Katasztrófavédelemi Igazgatóságon kutyás szolgálatot teljesítenek, vagyis mindketten tűzoltókutyák. A Katasztrófavédelemnek vannak tűzvizsgálói kutyái, ők azt képesek megmutatni, hogy használtak-e éghető anyagot. Emellett még személykereső kutyáink is vannak, mint Karma és Dexter. Ők arra lettek kiképezve, hogy romok alatt rekedt személyeket találjanak meg. Egy összedőlt ház esetében is nagyon jó szolgálatot tudnak tenni a kutyusok. Ők gyakorlatilag a négylábú tűzoltók.

– Ők milyen képzést kapnak?

– A katasztrófavédelemnél pontosan arra képzik ki őket, hogy vagy tűzvizsgáló vagy pedig személykereső kutyák lehessenek. Egy ilyen kutyának a képzése évekbe telik, ennyi idő kell, míg eljut idáig egy kölyökkutya, hogy biztosan, százszázalékos biztonsággal jelezzen ugatással egy romos kárterületen a világ bármely pontján, hogy a romok alatt emberek vannak.

– Hogyan írná le az ott uralkodó jelenlegi helyzetet?

– Tizenhét embert mentettek ki eddig a Hunor-tagok, hárman közülük gyermekek. Viszont 29 esetben már csak holttestet tudtak kiemelni. A 17 túlélő mellett még egy kutyát, egy macskát és egy papagájt is kimentettek a romok alól. Most már gyakorlatilag minimális annak az esélye, hogy túlélőket találjanak a romok alatt, ugyanis most már az utolsó fázisába lépett a mentés, most már nehéz munkagépeket is alkalmaznak a török hatóságok.

Már bontják és takarítják el a romokat. Viszont ahol az épületekben olyan üreges területet találnak, ahol azt lehet feltételezni, hogy túlélők vannak, ott azonnal megállnak a munkagépek, odahívják a mentőcsapatokat, hogy kutyás keresőkkel, keresőkamerákkal megnézzék, hogy valóban vannak-e túlélők. Amennyiben vannak, abban az esetben megkezdődik a kimentés, ha pedig nincsenek, akkor a munkagépekkel folytatódik a bontás.

– Mi ilyenkor a legnagyobb gátló tényező?

– Az idő a legnagyobb ellenség, illetve az időjárási viszonyok. Főleg most, hogy röpködnek a mínuszok. Az éjjel Törökországban –9 Celsius-fok volt, ezért is kevés már az esély arra, hogy további túlélőket találjon a csapat.

Kapcsolódó írásaink