Külföld

Az elszálló energiaárak miatt bankadót vezetnek be Spanyolországban

A spanyol bankok rekordnyereséggel zárták a tavalyi évet

Különadót kell fizetniük idén a bankoknak Spanyolországban, amelyet az energiaválság által sújtott háztartások támogatására fordít az állam – írta meg a hirado.hu.

Az elszálló energiaárak miatt bankadót vezetnek be Spanyolországban
Döntött a spanyol kormány
Fotó: AFP/Thomas Coex

A spanyol bankok rekordnyereséggel zárták a tavalyi évet. Az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott beszámolókból kiderült: a hat legnagyobb pénzintézet profitja meghaladta a 20 milliárd eurót. A bankoknak idén viszont különadót kell fizetniük, amelyet az energiaválság által sújtott háztartások támogatására fordít az állam – írta meg a hirado.hu.

„A pénzintézetek már a bankadó tervezésének a hírére felvetették, hogy bírósághoz fordulnak, amennyiben valóban kivetik rájuk ezt az extra adóterhet. Most, hogy ez megtörtént, még mindig nem lehet tudni, hogy valóban jogi útra terelik-e a kérdést. Mindenesetre a hivatalos nyilatkozataikban a bankok azt mondják, hogy továbbra is fontolgatják ennek a lehetőségét. Ugyanakkor azt is számításba kell venniük, hogyha ezt meglépik, akkor egy hosszadalmas, öt, akár tíz évig elhúzódó pereskedésnek néznek elébe. Mindenesetre itt Spanyolországban az emberek többsége támogatja a bankokra kivetett különadót” – mondta Fehér Krisztina, a közmédia madridi tudósítója.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom