Külföld

Gibraltár a szuverenitás súlyos megsértésével vádolta meg Spanyolországot

A tisztek a vízbe lőttek, hogy megpróbálják elzavarni a köveket dobáló embereket

Gibraltár a brit szuverenitás súlyos megsértésével vádolta meg Spanyolországot, miután az egyik strandján történt incidens során spanyol vámtisztviselőket támadtak meg csempészek, és lövések is eldördültek – számolt be az AFP alapján a karpatalja.info.

Gibraltár a szuverenitás súlyos megsértésével vádolta meg Spanyolországot
Gibraltár
Fotó: AFP

„Az esettel összefüggő bizonyítékok a brit szuverenitás súlyos megsértését mutatják, és valószínűleg az elmúlt évek legsúlyosabb és legveszélyesebb incidense” – jelentette ki Fabian Picardo, Gibraltár miniszterelnöke.

Az incidens csütörtök hajnalban történt, amikor egy kis spanyol vámhajón áramhiány alakult ki, miközben feltételezett dohánycsempészeket üldözött Gibraltár partjainál – közölte az AFP a spanyol adóhivatalban dolgozó forrása.

A két rendőrt egy csoport vette körül, és kövekkel dobálták meg őket, némelyikük több mint három kilogramm súlyú volt – tette hozzá a forrás.

A vámtisztek a vízbe lőttek, hogy megpróbálják elzavarni a köveket dobáló embereket – mondta a forrás az AFP-nek. Az egyik vámosnak az orra, a másiknak az arccsontja törött el, és meg kell műteni.

„Ha bebizonyosodik, hogy spanyol tisztviselők Gibraltárban lőtték ki a fegyvertárat, a cselekmény nagyon súlyos törvénysértést jelent” – áll a gibraltári kormány közleményében. Az esetet meggondolatlannak és veszélyesnek nevezték tekintettel egy lakónegyed közelségére ezen a területen”.

Gibraltár és az Egyesült Királyság kormánya úgy véli, hogy az események a diplomáciai reagálás jellegének és szintjének gondos mérlegelését igénylik.

Az incidens akkor történt, amikor Madrid és London azon megállapodásról tárgyalt, amely szabályozza Gibraltár és az Európai Unió kapcsolatát a Brexitet követően.

2022 végén az Európai Bizottság és Spanyolország javaslatot küldött az Egyesült Királyságnak, amely megőrzi a mozgás szabadságát a Spanyolország déli részén található apró brit enklávé határai mentén.

Naponta körülbelül 15 000 ember — többségük spanyol — utazik Spanyolországból a mintegy 34 000 lakosú Gibraltárba dolgozni.

Gibraltár régóta a brit–spanyol feszültség forrása.

Bár Spanyolország 1713-ban átengedte Gibraltárt Nagy-Britanniának, Madrid már régóta vissza szeretné kapni, és ez a vita évtizedek óta gyakorol nyomást a határvidékre.

A feszültség 1969-ben tetőzött, amikor Francisco Franco diktátor rezsimje lezárta a határt, amelyet csak 1985-ben nyitottak meg teljesen – olvasható a karpatalja.info oldalán.

Kapcsolódó írásaink