Külföld

Felmentett kötelezettségei alól két apácát a Vatikán, mert nem akartak elköltözni a kolostorukból

A Vatikán döntése után az apácák megpróbáltak tárgyalni az egyházzal

Lázadó apácákat mentett fel a Vatikán a kötelezettségük alól, mert ellenálltak az egyház kérésének, és nem voltak hajlandóak elhagyni az évszázadok óta álló ravellói kolostort, írja a Guardian cikke alapján a karpatalja.info.

Felmentett kötelezettségei alól két apácát a Vatikán, mert nem akartak elköltözni a kolostorukból
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Olaszország Amalfi-parton fekvő Ravello Santa Chiara kolostorában három apáca élt, a két, már csak lázadó apácaként emlegetett Massimiliana Panza és Angela Maria Punnacka, illetve Maria Cristina Fiore, egy 97 éves nővér, aki 1955 óta él ott – írja a Guardian cikke alapján a karpatalja.info.

A kolostor három lakóját azért akarták elköltöztetni egy másik zárdába vagy kolostorba, mert a Vatikán alapos vizsgálat után úgy ítélte meg, hogy nem éri meg fenntartani a Santa Chiarát csupán három apáca miatt. A Vatikán döntése után az apácák megpróbáltak tárgyalni az egyházzal, és valamilyen megoldást találni a kolostor fenntartására, mert attól tartottak, ha ők elmennek, akkor a kolostort a szomszédos templommal együtt bezárják.

Miután Panza és Punnacka szembeszálltak a Vatikán kérésével, maga Ferenc pápa írt nekik levelet, amelyben közölte velük, hogy engedetlenségük miatt felmenti őket a „szent felszenteléssel járó kötelezettségeik alól”.

A történtek után Panza visszatért családi otthonába, a Nápoly melletti Nolába, ahova ideiglenesen befogadta az Indiából származó Punnackát. Fiore nővérnek engedélyezték, hogy maradjon a kolostorban, mivel rossz egészségi állapota miatt ágyhoz van kötve, és segítőket kapott – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink