Külföld

Hölvényi György: Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti

Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti – hangoztatta Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője az EP fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.

Hölvényi György: Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti
Afrika lakosságának több mint fele a mezőgazdaságból él
Fotó: FAO

A politikus ezért hatékony uniós fellépést, konkrét lépéseket sürgetett az afrikai helyi kistermelők támogatása érdekében.

Hölvényi György közleményében kiemelte: a korszerű mezőgazdasági technológiák bevezetése, a mezőgazdasági termelés növelése és a gazdák piachoz jutásának elősegítése területén a hatékony uniós fellépés a migráció megállításának fontos eszköze.

Az orosz–ukrán háború, a kiszámíthatatlan éghajlati viszonyok, a konfliktusok, a növekvő energiaárak és a koronavírus hatásai súlyos élelmiszerválságba taszították Afrikát – mutatott rá.

Az EP-képviselő elmondta, Afrika lakosságának több mint fele a mezőgazdaságból él. A kisméretű családi gazdaságok azonban nem férnek hozzá sem a piachoz, sem a pénzügyi szolgáltatásokhoz, ráadásul szinte semmilyen segítséget sem kapnak a szélsőséges időjárás elleni küzdelemhez. Részvételük kulcsfontosságú az élelmiszerválság mérséklésében, ezáltal a migráció megfékezésében – emelte ki.

Tájékoztatása szerint, konkrét lépéseket sürgetve, a következő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz és a Világélelmezési Program (WFP) vezetőihez: hogyan támogatja az EU az innovatív mezőgazdasági és vízgazdálkodási technológiákat, és mit tesz a kisgazdaságok termelékenységének növeléséért és piacra juttatásáért?

„Ezeken a területeken a hatékony uniós fellépés a migráció megállításának fontos eszköze” – fogalmazott Hölvényi György, majd hozzátette: az uniós bizottság jelenlévő képviselői nem adtak érdemi választ, ezért írásbeli kérdéssel fordul a testülethez.

Kapcsolódó írásaink