Külföld

Hölvényi György: A béke közös küldetés!

Hofmeister: Ha Európa elveszti vallásos értékeit, nem lesz jövője

„A háborús pusztítás idején a nemzetközi közösségnek és az egyházaknak együtt kell fellépniük a béke érdekében” – jelentette ki Hölvényi György pénteken Bécsben – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. Az Európai Néppárt vallásközi munkacsoportjának társelnöke a frakció éves magas szintű vallásközi párbeszéd konferenciáján szólalt fel, amelynek témája a háború és Európa jövője volt.

Hölvényi György: A béke közös küldetés!
Hölvényi: A vallásközi párbeszéd támogatása több mint két évtizede az Európai Néppárt identitásának szerves része
Fotó: Facebook/Hölvényi György

„A vallási vezetők küldetése, hogy segítsék a bizalom újjáépítését a háborús konfliktusok időszakában is. A vallási
közösségek eközben az élet és az emberi méltóság tiszteletét, a segítségnyújtás és a szolidaritás alapvető gondolatait is képviselik” – jelentette ki a konferencián Hölvényi György.

A kereszténydemokrata politikus hozzátette: „A vallásközi párbeszéd támogatása több mint két évtizede az Európai Néppárt identitásának szerves része. Ennek szerepe rendkívül megnőtt az egzisztenciális bizonytalanság időszakában.”

A közlemény kiemeli, hogy Manuel Barrios Prieto, a COMECE európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára azt hangsúlyozta, hogy a vallások feladata a transzcendencia és a béke üzenetének közvetítése a háború sötétsége és magánya idején.

Schlomo Hofmeister vezető bécsi rabbi arról beszélt, hogy ha Európa elveszti vallásos értékeit, nem lesz jövője.

A vallásos értékek az európai politikához tartoznak, ugyanakkor a napi politika nem válhat a vallások identitásának részévé.

Yahya Pallavicini imám, az Európai Muszlim Vezetők Tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az
európai muszlimoknak is feladat, hogy a keresztény felekezetekkel és a zsidó közösséggel együtt megvédjék az alapító atyák vízióját az Európai Unió spirituális és szellemi gyökereiről, és fellépjenek az „ultra-szekuláris” ideológia ellen.

Az Európai Néppárt 24. alkalommal megrendezett éves vallásközi párbeszéd konferenciáján felszólalt továbbá Jörgen Skov Sörensen, a KEK protestáns–ortodox európai ernyőszervezet főtitkára, Arsenios Kardamakis ausztriai metropolita és magyarországi exarcha a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus képviseletében, Christiaan Alting von Geusau, az ICLN nemzetközi katolikus közéleti hálózat elnöke, valamint számos politikai, vallási és tudományos szakértő Európából.

Kapcsolódó írásaink