Külföld

Tűzharcban megöltek öt palesztin fegyverest Jerikóban izraeli kommandósok

A kommandósok célja annak a Hamász-csoportnak a kézre kerítése volt, amely egy héttel ezelőtt merényletet kísérelt meg egy étterem vendégei ellen

Egy éjszakai razzia során kialakult tűzharcban az izraeli kommandósok lelőttek öt és megsebesítettek több palesztin fegyverest a Ciszjordánia középső részén fekvő Jerikóban – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Tűzharcban megöltek öt palesztin fegyverest Jerikóban izraeli kommandósok
Üres lövedékek a rajtaütés helyszínén 2023. február 6-án. A kommandósok célja annak a Hamász-csoportnak a kézre kerítése volt, amely egy héttel ezelőtt merényletet kísérelt meg egy étterem vendégei ellen
Fotó: AFP/AHMAD GHARABLI

A kommandósok célja annak a Hamász-csoportnak a kézre kerítése volt, amely egy héttel ezelőtt merényletet kísérelt meg egy étterem vendégei ellen, de elmenekültek és elrejtőztek, miután fegyverük csődöt mondott.

Az éjszakai razzia során felismerték az Almog-kereszteződésben lévő étterem elleni akciót megkísérlő egyik fegyverest, aki tüzet nyitott az izraeli biztonságiakra. Üldözőbe vették, és ő elvezette őket a Jerikó melletti Akbat Dzsaber nevű menekülttábor sikátoraiban a palesztin fegyveresek rejtekhelyéhez, ahol tűzharc bontakozott ki.

Az izraeli hadsereg vegyes, férfiakból és nőkből álló kommandós egységei és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közös akciójában öt palesztin életét vesztette, és a palesztin egészségügyi minisztérium szerint három civil is megsebesült az izraeli tűzben, egyikük súlyosan.

Az összecsapásban meghalt az iszlamista radikális Hamász szervezet több harcosa, köztük Rafat Vaal Avdat, Malek Oni Lafi, Adham Magdi Avdat és Ibrahim Vaal Avdat, akik részt vettek az étterem elleni támadásban. Az izraeli katonák őrizetbe vettek hat palesztint, köztük legalább két, viszonylag jelentős Hamász-vezetőt.

Ezzel egy időben a menekülttábor egy másik részén meglőttek egy további merénylőt, és szintén letartóztattak több fegyverest.

A palesztinok beszámolói szerint szokatlanul nagyszabású akció zajlott, amelyet „mészárlásként" határoztak meg. Azt állították, hogy az összecsapások során lelőttek egy kis méretű izraeli katonai drónt, majd felgyújtották.

Az izraeli hadsereg szóvivői azt közölték, hogy a körülbelül egy héttel ezelőtt két, fegyverrel és golyóálló mellényekkel felszerelt terrorista lövöldözni próbált az Almog-kereszteződésben lévő vendéglő mintegy harminc vendégére, de fegyverük csődöt mondott, s elmenekültek Jerikó felé.

Az izraeli biztonságiak azóta megtudták, hogy családtagjaik és helyiek segítségével elbarikádozták magukat az Akbat Dzsaber menekülttábor egyik rejtekhelyén, és újabb merényletre készültek. Szombaton razziát indítottak elfogásukra, amelyben 15 palesztint tartóztattak le órákig tartó tűzpárbaj után, de az étterem elleni merénylőket nem sikerült elfogniuk.

A Jordán völgyében található Jerikóban szokatlannak számítanak az izraeli razziák, mindeddig ezt a várost tekintették Ciszjordánia legnyugodtabb palesztin településének.

Palesztin tüntetők gumiabroncsokat égetnek el, hogy elzárják a Jerikóba vezető utat a megszállt Ciszjordániában 2023. február 6-án, miután az izraeli erők rajtaütést hajtottak végre a városba
Palesztin tüntetők gumiabroncsokat égetnek el, hogy elzárják a Jerikóba vezető utat a megszállt Ciszjordániában 2023. február 6-án, miután az izraeli erők rajtaütést hajtottak végre a városban
Fotó: AFP/AHMAD GHARABLI

Kapcsolódó írásaink