Külföld

Felmérgelték magukat a dánok egy munkaszüneti nap eltörlése miatt

Az utóbbi tíz év legnagyobb megmozdulása volt vasárnap a fővárosban

Ezrek tüntettek vasárnap a dán fővárosban, Koppenhágában egy törvénytervezet ellen, amellyel a kormány eltörölne egy munkaszüneti napot a megnövekedett védelmi kiadások fedezésére.

   

Felmérgelték magukat a dánok egy munkaszüneti nap eltörlése miatt
Akár ötvenezren is lehettek a dánok az egyik munkaszüneti napjuk esetleges elvesztése miatti tüntetésen Koppenhágában
Fotó: AFP/Emil Helms

A megmozdulásra az ország legnagyobb szakszervezetei szólítottak fel, amelyek ellenzik az úgynevezett Nagy Imádság Napjának eltörlését, amelyet 1686 óta ünnepelnek a helyi keresztények a húsvétot követő negyedik pénteken.

A szervezők szerint legalább 50 ezren vettek részt a tiltakozáson, ha ez igaz, akkor ez volt az utóbbi több mint tíz év legnagyobb megmozdulása Dániában.

A tüntetőket a dán szakszervezetek és ellenzéki képviselők hívták az utcára
A tüntetőket a dán szakszervezetek és ellenzéki képviselők hívták az utcára
Fotó: AFP/Emil Helms

Az ünnepnap eltörlését decemberben javasolta a kormány a magasabb adóbevételek miatt, hogy ebből fedezni lehessen a skandináv ország megnövekedett védelmi kiadásait az ukrajnai orosz hadművelet nyomán. A koppenhágai kabinet 2030-ig a GDP 2 százalékára emelné a védelmi költségvetést összhangban a NATO elvárásokkal. Az ehhez szükséges 4,5 milliárd dán korona (233 milliárd forintot) nagy részét az ünnepnap eltörlése miatt befolyó adóbevételből finanszíroznák.

Ugyanakkor a szakszervezetek, ellenzéki képviselők és közgazdászok megkérdőjelezték a javaslat értelmét. Egyes szakemberek szerint a munkaszüneti nap eltörlésének aligha lennének hosszú távú hatásai, mivel a munkavállalók más módon kompenzálnák munkaidejüket. A dán munkajog szerint ugyanis a fizetést és a munkaidőt nagy részben a kollektív szerződések határozzák meg a jól szervezett munkavállalói és munkáltatói képviseletek között állami beavatkozás nélkül.

A kis parlamenti többséggel rendelkező dán kormány ugyanakkor bejelentette, az ellenállás dacára is keresztül fogja vinni a vonatkozó törvényt. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint az európai országok közül Dániában az egyik legalacsonyabb a munkaidő.

Kapcsolódó írásaink