Külföld

Szabadlábra helyezték Dzsafar Panahi világhírű iráni filmrendezőt

2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját

Pénteken óvadék fejében szabadlábra helyezték Dzsafar Panahi világhírű filmrendezőt, aki két nappal ezelőtt éhségsztrájkba kezdett börtönében hatéves büntetése ellen tiltakozva.

Szabadlábra helyezték Dzsafar Panahi világhírű iráni filmrendezőt
Szabadlábra helyezték Dzsafar Panahi világhírű iráni filmrendezőt
Fotó: AFP/Atta Kenare

Panahit tavaly júliusban tartóztatták le, és egy 2011-ben hozott bírósági ítélet alapján kellett megkezdenie börtönbüntetését, amelyet kormányellenes propaganda miatt szabtak ki rá.

A rendező a családjának írott levelében az iráni igazságügyi hatóságok és biztonsági erők „törvénytelen és embertelen” fellépésével indokolta az éhségsztrájkját.

A filmrendező egyike azoknak az iráni művészeknek, sportolóknak és más hírességeknek, akiket retorziókkal sújtottak, mivel felszólaltak a hatóságok ellen a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések közepette.

Panahit évekkel ezelőtt eltiltották a filmkészítéstől, és Iránt sem hagyhatta el, de a rendező ennek ellenére több filmet forgatott. No Bears című legutóbbi alkotása a tavalyi velencei filmfesztiválon debütált, ahol egy üres székkel hívták fel a figyelmet arra, hogy a másként gondolkodó rendezőt hazájában bebörtönözték.

A börtönből való szabadulását pénteken támogatói hozták nyilvánosságra. Az ISNA iráni hírügynökség szerint több művész is üdvözölte őt, amikor elhagyta a hírhedt teheráni Evin börtönt.

Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező. 2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját, 2018-ban pedig a cannes-i filmfesztiválon a Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott elismerést.

Kapcsolódó írásaink