Külföld

Éhségsztrájkba kezdett a börtönben az iráni filmrendező

Dzsafar Panahit tavaly júliusban szállították a Teherán melletti Evin fegyházba

Éhségsztrájkba kezdett a tavaly júliusban bebörtönzött Dzsafar Panahi iráni filmrendező – jelentette be szerda este a művész családja.

Éhségsztrájkba kezdett a börtönben az iráni filmrendező
Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező
Fotó: ATTA KENARE / AFP

Feleségéhez, Tahirához és fiához, Panahhoz intézett levelében Panahi az iráni igazságügyi hatóságok és biztonsági erők „törvénytelen és embertelen” fellépésével indokolta döntését, hozzátéve: elengedéséig nem hajlandó ételt és italt magához venni, valamint gyógyszereket sem fogad el.

Tahirah Panahi a Raheszabz című iráni ellenzéki hírportálnak azt mondta, férje az ügyvédjével sem találkozhat.

A rendezőt tavaly júliusban szállították a Teherán melletti Evin börtönbe, hogy folytassa a 2010-ben kiszabott, de akkor két hónap után felfüggesztett hatéves börtönbüntetése letöltését.

Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező.

2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját, 2018-ban pedig a Cannes-i Filmfesztiválon a Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott elismerést.

Az iszlám köztársaságban tavaly szeptemberben robbantak ki országos tüntetések egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Amini fogva tartása alatt halt meg, és szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták. A kormányellenes felhangokkal kísért tüntetéshullámmal összefüggésben Iránban többeket halálra ítéltek.

Kapcsolódó írásaink