Külföld

Kisebbségi jogok nélkül nincs csatlakozás

A kijevi parlament decemberben olyan új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségekről, melyet nem egyeztettek a Velencei Bizottsággal. Ez még a kisebb baj lenne, de a szokott nagyképű ukrán tempóval a helyi népcsoportok képviselőinek véleményét is lesöpörték az asztalról.

Kisebbségi jogok nélkül nincs csatlakozás
Bocskor Andrea: Kijev nem garantálja a nemzeti kisebbségek alapvető jogait
Fotó: Bocskor Andrea közösségi oldala

Csütörtök délelőtt az Európai Parlamentben a holnapi EU–Ukrajna-csúcstalálkozó prioritásait vitatták meg a képviselők – írta közösségi oldalán Bocskor Andrea. A Fidesz EP-képviselője emlékeztetett, a háború árnyékában, a reformok teljesítése nagy erőfeszítéseket igényel Kijevtől, azonban a tagságra vonatkozó feltételek, beleértve a koppenhágai megállapodásban és az Európai Bizottság által júniusban meghatározott kritériumok végrehajtása nélkülözhetetlen követelményei a csatlakozásnak.

Utóbbiak egyike a nemzeti kisebbségek jogainak garantálása – fejezte ki Bocskor Andrea.

A képviselő emlékeztetett, az ukrán parlament decemberben olyan új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségekről, melyet sem a Velencei Bizottsággal, sem a kisebbségek képviselőivel nem egyeztettek. Ennélfogva e jogszabály nem garantálja az érintettek alapvető jogainak érvényesítését és védelmét, sőt, bebetonozza a 2017-es oktatási- és a 2019-es nyelvtörvény által okozott jogszűkítéseket – fogalmazott.

Bocskor Andrea szerint felháborító és sajnálatos, hogy az Európai Parlament határozata egyáltalán nem foglalkozik az ukrajnai nemzeti kisebbségek helyzetével. Így, bár őszintén támogatom az állam EU-s előrehaladását, a mielőbbi béke és stabilitás helyreállását, a jelentés elfogadásában nem vettem részt – tette hozzá a képviselő.

Kapcsolódó írásaink