Külföld

Embervadászat Kárpátalján

Kényszersorozásokat tartanak a hadkötelesnek tűnő férfiak után az ukrán hatóságok

Többnyire frekventált helyeken: pályaudvarokon, benzinkutaknál, üzletközpontok, piacok közelében lépnek akcióba a rendőrök és a toborzóirodák dolgozói, de házakba is bemennek – írta meg a hirado.hu

Embervadászat Kárpátalján
Kényszersorozás
Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Hivatalos adatok ugyan nincsenek, de azt mondják, hogy már eddig is rengeteg magyar halhatott meg a háborúban. A magyar külügyminiszter csütörtökön New Yorkban közölte, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Mindennap újabb és újabb felvételek kerülnek fel az internetre arról, hogy Ukrajnában miként viszik el erőszakkal a civileket katonának. Egy Odesszában készült videón az látható, amint csaknem fél tucat katona leteper egy férfit az utcán, betuszkolják egy furgonba, majd elviszik.

A kijevi vezetés a lehető legtöbb embert be akarja besorozni, hogy velük pótolja a hadsereg veszteségeit. A helyiek szerint belső Ukrajnából jött az a több száz rendőr és katona, akik csoportosan gyűjtik be a férfiakat. A módszereik napról napra erőszakosabbak, gyakorlatilag embervadászat zajlik Kárpátalján.

A hadiállapot miatt a sajtószabadságot is korlátozták az országban, ezért az ukránok a Telegram üzenetküldő csatornán osztják meg egymással a túlkapásokat.

„Minden embert nyilvántartásba akarnak venni. Voltak olyan beszédek, hogy akik le vannak százalékolva, nem munkaképesek, azok közül is fognak szelektálni, meg akinek három gyereke van, családos, azok közül is. Úgyhogy nem lehet tudni, hogy mi fog történni” – mondta egy kárpátaljai magyar nő a Híradó stábjának.

Gyanútlan magyarokat tuszkolnak be a buszokba Kárpátalján – ezzel a címmel közölt cikket az Index. Azt írják: a háború kezdete óta a legnagyobb mozgósítási hullámnak lehetnek tanúi a kárpátaljaiak. Ahogy fogalmaznak: váratlanul, kegyetlenül és erőszakkal viszik el a frontra a magyar embereket.

Pedig már eddig is rengeteg embert vittek el Kárpátaljáról, akik közül sokan elestek vagy megsebesültek a fronton. Óriási veszteségei vannak a 128. hegyivadász dandárnak is, amit mindig a leghevesebb összecsapásokban vetettek be. Ők harcoltak az első vonalban a csak „húsdarálóként” emlegetett Szoledarnál is.

Ebben az alakulatban szolgál a legtöbb magyar, akik leírhatatlan pokolként beszéltek a keleti frontról, sokan azt sem értik, hogy Kijev miért mindig a kárpátaljai alakulatot küldi a leghevesebb harcokba.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom